Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εμφανίζεται καθησυχαστική και τα στοιχεία μέχρι στιγμής να την επιβεβαιώνουν, ωστόσο η HSBC σε έκθεση της προβλέπει ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ειδικότερα, αναλυτές της HSBC προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο θα διαμορφωθεί στο 2,8% από 2,2% που ήταν τον Ιούλιο.

Ο επενδυτικός οίκος, προβλέπει επίσης περαιτέρω κλιμάκωση, φθάνοντας στο Peak τον Νοέμβριο, με ποσοστό 3,3%.

Οι ανοδικές αυτές αναθεωρήσεις οδηγούν την HSBC να αλλάξει τις εκτιμήσεις της για το σύνολο τους έτους, προβλέποντας ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα κλείσει με αύξηση 2,2% το 2021, και θα υποχωρήσει στο 1,8% το 2022.

Στον αντίποδα ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, στο 1,3% φέτος και στο 1,4% το 2022.

Ο επενδυτικός οίκος αναφέρει ότι τα στοιχεία αυτά συνηγορούν υπέρ της διατήρησης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τονίζει ωστόσο, ότι στις επόμενες συνεδριάσεις της θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις κυρίως σε ό,τι αφορά τον ρυθμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων για την πανδημία PEPP, την ώρα που η Fed έχει ήδη ανοίξει τη σχετική συζήτηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή