Αναβλήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης η πρώτη, κρίσιμη ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την έγκριση των δύο ιστορικών διαστάσεων «πακέτων» στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και κοινωνίας (σχεδόν 5 τρισ. δολάρια συνολικά) που εκπόνησαν ο Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια καθαρή οπισθοδρόμηση της πολυδιαφημισμένης προσπάθειας του αμερικανού προέδρου για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης που έφερε η πανδημία.

Αιτία της εμπλοκής είναι η διαφωνία που ανέκυψε στις τάξεις των Δημοκρατικών βουλευτών για το ποιο εκ των δύο επενδυτικών σχεδίων θα πρέπει να ξεκινήσει να υλοποιείται πρώτο: αυτό των χρηματοδοτήσεων για τη διενέργεια έργων βελτίωσης των αμερικανικών υποδομών ή εκείνο των κοινωνικών δαπανών;

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, της αμερικανικής Κάτω Βουλής που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, επέστρεψαν τη Δευτέρα από τις καλοκαιρινές τους διακοπές για να συμμετάσχουν στη διαδικασία έγκρισης των «πακέτων Μπάιντεν», που προϋποθέτει πολλές ψηφοφορίες – μια διαδικασία που ούτως ή άλλως δεν ανεμένετο να ολοκληρωθεί πριν από το φθινόπωρο.

Διαφώνησαν οι «πτέρυγες»

«Οι ηγέτες των Δημοκρατικών ήλπιζαν να ξεπεράσουν δίχως προβλήματα την πρώτη διαδικαστική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά οι διαφωνίες μεταξύ των βουλευτών της αριστερής πτέρυγας του κόμματος και των κεντρώων, που ήδη είχαν αναδειχθεί τις τελευταίες ημέρες, παρέλυσαν την όλη διαδικασία», σημειώνεται σε ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η πολύωρη συζήτηση δεν κατέληξε σε συμφωνία (βασική διαφωνία ήταν ποιο σχέδιο θα πρέπει να προηγηθεί). Έτσι τα μεσάνυχτα (ξημερώματα στην Ευρώπη) οι επικεφαλής του κόμματος αποφάσισαν να αναβάλουν τη συζήτηση για σήμερα, Τρίτη.

Στις 10 Αυγούστου η Γερεουσία ενέκρινε το σχέδιο Μπάιντεν που αφορά τις επενδύσεις στις υποδομές με την (σπάνια) υποστήριξη μάλιστα πολλών Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών. Πρόκειται για ένα «πακέτο» 1,2 τρισ. δολαρίων εκ των οποίων 550 δισ. αφορούν νέες δαπάνες. Εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επενδύσεις για τις υποδομές βρίσκουν υποστηρικτές και στις τάξεις των αντιπολιτευόμενων Ρεπουμπλικανών, περίπου 10 μετριοπαθείς Δημοκρατικοί βουλευτές ζήτησαν χθες να επισπευσθεί η έγκριση και προώθησή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων – το επιχείρημά τους ήταν ότι το σχέδιο αποδεικνύεται πολύ δημοφιλές για το σύνολο του αμερικανικού λαού.

Η δημοκρατική πρόεδρος της Κάτω Βουλής, ωστόσο, Νάνσι Πελόζι, είχε ήδη υποσχεθεί στην αριστερή πτέρυγα ότι θα έθετε πρώτα σε ψηφοφορία το άλλο επενδυτικό σχέδιο της διακυβέρνησης Μπάιντεν, τις γιγαντιαίες επενδύσεις ύψους 3,5 τρισ. για τη βελτίωση των συστημάτων εκπαίδευσης και υγείας, για την τόνωση της αγοράς εργασίας και για την ανάληψη δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η έμπειρη Πελόζι (πέραν του ότι ιδεολογικά συμμερίζεται τις πιο «αριστερές» ιδέες των συναδέλφων της) θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος για να «περάσουν» και τα δύο σχέδια της διακυβέρνησης Μπάιντεν είναι να προηγηθεί αυτό που πιο δύσκολα θα εξασφάλιζε τη συναίνεση του Σώματος, δεδομένης της ισχνής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών βουλευτών και της γνωστής απέχθειας της συντριπτικής πλειονότητας των Ρεπουμπλικανών για οριζόντιες, κρατικές επενδύσεις στην παιδεία και στην υγεία «με χρήματα των φορολογουμένων».

Colpo grosso της Πελόζι

Η Νάνσι Πελόζι και οι περίπου 100 Δημοκρατικοί βουλευτές της αριστερής πτέρυγας φοβούνται ότι αν ψηφιστεί πρώτα το σχέδιο για τις υποδομές, με αρκετές ρεπουμπλικανικές ψήφους πιθανότατα, στη συνέχεια κάποιοι «κεντρώοι» Δημοκρατικοί ίσως να μην στηρίξουν το σχέδιο για τις κοινωνικές δαπάνες καθώς ενστερνίζονται εν πολλοίς τις «αντικρατικές» απόψεις των Ρεπουμπλικανών. Αν προηγηθεί το «κοινωνικό πακέτο», πιστεύουν ότι η κομματική πειθαρχία θα είναι μεγαλύτερη.

Σημειωτέον ότι στη Γερουσία το σχέδιο για τις υποδομές εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους των Δημοκρατικών γερουσιαστών, ακριβέστερα χάρη στην ψήφο της προέδρου του Σώματος (και αντιπροέδρου των ΗΠΑ) Κάμαλα Χάρις – ως γνωστόν τα 200 μέλη της Γερουσίας είναι πολιτικά μοιρασμένα με απόλυτη ακρίβεια.

Το ζήτημα θα επιχειρηθεί να λυθεί κατά τη συνεδρίαση της ομάδας των Δημοκρατικών βουλευτών του Σώματος, που έχει συγκαλέσει η Πελόζι για τις 9 το πρωί, ώρα Νέας Υόρκης (4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος). Πολιτικοί παρατηρητές στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι η έγκριση του «κοινωνικού πακέτου» Μπάιντεν θα είναι ούτως ή άλλως μια δύσκολη υπόθεση δεδομένου ότι πολλοί μετριοπαθείς Δημοκρατικοί βουλευτές το θεωρούν πολύ «προωθημένο».

Σε κάθε περίπτωση, οι Δημοκρατικοί έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 15 Σεπτεμβρίου για να λύσουν τις ενδοκομματικές διαφορές τους. Εξυπακούεται ότι η εμπλοκή και στα θέματα εσωτερικής πολιτικής είναι ό,τι περισσότερο απεύχεται ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει αυστηρή κριτική για την τραγικά χαοτική, όπως αποδείχθηκε, τελευταία φάση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή