Έναντι του ποσού των 6 εκατ. δολαρίων πουλήθηκε το όπλο με το οποίο ο σερίφης Πατ Γκάρετ σκότωσε τον Αμερικανό θρυλικό πιστολέρο της Άγριας Δύσης, Μπίλι δε Κιντ

Το όπλο αυτό δημοπρατήθηκε Λος Άντζελες και η τελική τιμή ήταν υπερδιπλάσια από την αρχική εκτίμηση.

Ο οίκος δημοπρασιών Bonhams υπογράμμισε ότι το Colt,  το οποίο ο σερίφης Πατ Γκάρετ χρησιμοποίησε για να σκοτώσει τον διαβόητο Μπίλι δε Κιντ το 1881 αγοράστηκε, μέσω τηλεφώνου από ένα άτομο που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Bonhams, που περιέγραψε το όπλο ως «τον πιο εμβληματικό θησαυρό της πρώιμης ιστορίας της Δύσης», τόνισε ότι η τιμή των 6,03 εκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί ένα παγκόσμιο ρεκόρ για ένα οποιοδήποτε πυροβόλο όπλο. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τιμή πώλησης μεταξύ 2 και 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το όπλο προήλθε από τη συλλογή ζεύγους από το Τέξας, του Τζιμ και της Τερέζα Ερλ, οι οποίοι συγκέντρωναν δυτικά πυροβόλα όπλα και άλλα χειροποίητα αντικείμενα για περίπου 50 χρόνια.

O Χένρι ΜακΚάρτι, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1859 στη Νέα Υόρκη, από γονείς ιρλανδικής καταγωγής. Μετά το θάνατο του πατέρα του, η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε και η οικογένεια μετακόμισε στο Νέο Μεξικό για αναζήτηση καλύτερη τύχης.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1875 άρχισε η σύντομη διαδρομή του στην παρανομία, καθώς συνελήφθη για κλοπή τροφίμων.

Δέκα μέρες αργότερα συνελήφθη εκ νέου για κλοπή ρούχων και δύο όπλων από ένα κινέζικο καθαριστήριο. Καταδικάσθηκε σε μικρή ποινή και φυλακίστηκε. Έμεινε μόνο δύο μέρες στη φυλακή, καθώς κατόρθωσε να αποδράσει από την καπνοδόχο.

Εγκατέλειψε το Νέο Μεξικό κι εγκαταστάθηκε στην Αριζόνα. Για τις αρχές ήταν όχι μόνο παράνομος, αλλά και ομοσπονδιακός φυγόδικος. Τον Αύγουστο του 1877 έκανε τον πρώτο του φόνο, σκοτώνοντας ένα σιδερά πάνω σε καυγά σ’ ένα σαλούν. Από τότε υιοθέτησε το ψευδώνυμο Γουίλιαμ Μπόνεϊ και αργότερα έγινε γνωστός ως Μπίλι Δε Κιντ (Billy the Kid) ή απλά «Δε Κιντ» (The Kid).

Στις 2 Νοεμβρίου 1880 ο 30χρονος Πατ Γκάρετ εκλέχτηκε σερίφης της κομητείας Λίνκολν και το πρώτο του μέλημα ήταν να συλλάβει τον Κιντ, που είχε επικηρυχθεί από τον κυβερνήτη Γουάλας. Το κατόρθωσε στις 19 Δεκεμβρίου και στις 13 Απριλίου 1881 τον οδήγησε στο δικαστήριο, το οποίο τον καταδίκασε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού. Στις 28 Απριλίου ο Κιντ απέδρασε με περιπετειώδη τρόπο από τη φυλακή, που βρισκόταν στον πάνω όροφο του δικαστηρίου, σκοτώνοντας δύο βοηθούς του Γκάρετ.

Ο Γκάρετ εξοργίστηκε και αποφάσισε να τον αναζητήσει όπου γης και να τον αποτελειώσει. Το κατάφερε, τελικά, στις 14 Ιουλίου 1881 στο Φορτ Σάμνερ του Νέου Μεξικού, όταν τον εντόπισε στο σπίτι ενός φίλου του. Μπήκε κρυφά αργά το βράδυ στο σπίτι και τον βρήκε κοιμώμενο. Ξύπνησε από το θόρυβο και το μόνο που πρόλαβε να ψελλίσει στα ισπανικά ήταν «Ποιος είναι;». Ο Γκάρετ πυροβόλησε δύο φορές και τον άφησε άπνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή