
Καλά τα νέα από το χώρο του τουρισμού και της εστίασης στη Γερμανία. Με το που χαλάρωσαν τα μέτρα τον περασμένο Μάιο, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στα έσοδα των επιχειρήσεων της εστίασης και του τουρισμού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αναφέρονται στον μήνα Ιούνιο τα καφέ, τα εστιατόρια καθώς και τα ξενοδοχεία αύξησαν κατά 61,7 % τα έσοδά τους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Ωστόσο ο τζίρος ήταν κατά 40,7 % χαμηλότερος σε σχέση με το επίπεδο του Φεβρουαρίου του 2020, τον μήνα πριν από την έξαρση της πανδημίας στη Γερμανία.
Άνοιγμα των επιχειρήσεων ζητά ο κλάδος
«Οι αριθμοί απεικονίζουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού», ανέφερε ο Γκίντι Τσέλιγκ, πρόεδρος της ένωσης Dehoga, που εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης.
Ο κλάδος αντιμετώπισε μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαΐου 2021, για περίπου εννέα μήνες, ένα σκληρό απαγορευτικό. «Οι πολιτικοί καλούνται τώρα να εξασφαλίσουν το άνοιγμα όλων των επιχειρήσεων», τόνισε ο Τσέλιγκ. «Δεν πρέπει να υπάρξει νέο λοκντάουν», δήλωσε.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους σημειώθηκε πάντως ένα μεγάλο μείον. Οι εισπράξεις ήταν μειωμένες πάνω από το ένα τρίτο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ιούλιο και Αύγουστο καλύτερη η κατάσταση
Αυτοί που επωφελήθηκαν ιδιαίτερα από τη χαλάρωση των μέτρων ήταν οι ξενοδόχοι, οι οποίοι αύξησαν το τζίρο τους από τον Μάιο έως τον Ιούνιο σημαντικά. Τον υπερδιπλασίασαν καταγράφοντας +114,0 %. Και οι εστιάτορες όμως είδαν περισσότερα χρήματα στο ταμείο τους από ό,τι τον προηγούμενο μήνα. Ο τζίρος τους αυξήθηκε κατά 44,7 %.
Παρά την περίοδο των διακοπών o γερμανικός τουριστικός κλάδος δεν έχει ξεπεράσει τα δύσκολα. Τον Ιούλιο οι επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση 11% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019, την περίοδο δηλαδή πριν από την πανδημία. Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα που διενεργήθηκε κατόπιν εντολής της ένωσης Dehoga και συμμετείχαν 5.500 επιχειρήσεις.
Μια στις τρεις επιχειρήσεις πάντως εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για το εάν θα καταφέρει να επιβιώσει. Παρ’ όλα αυτά, η ένωση αναμένει για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο καλύτερα νούμερα. «Επιχειρήσεις σε τουριστικές περιοχές ανέφεραν ότι είχαν ικανοποιητική ζήτηση, η εμπιστοσύνη φαίνεται να αυξάνεται», δήλωσε ο Τσέλινγκ.
Η κατάσταση πάντως παραμένει δύσκολη όσον αφορά τη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων, στα κλαμπ και τις ντισκοτέκ, καθώς και στα διεθνή συνέδρια.
Πηγή: Deutsche Welle


Latest News

Πώς μια παλιά φυλακή μεταμορφώνεται σε συγκρότημα διαμερισμάτων
Ένα συγκρότημα φυλακών με ιστορική σημασία μετατράπηκε σε συγκρότημα κατοικιών με την συμβολή της Πολιτείας

«Αγοράστε τοπικά» - Πίσω από την προτροπή της Etsy
Η πλατφόρμα Etsy απέναντι στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ - Τι θα συμβεί εάν αλλάξει και πάλι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες;

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των μεταχειρισμένων Tesla
Ολο και περισσότεροι ιδιοκτήτες Tesla θέλουν να αποστασιοποιηθούν από τη μάρκα και... τον ιδιοκτήτη της

Νέα επένδυση Chobani στη Νέα Υόρκη - 1,2 δισ. δολ. για νέο εργοστάσιο
Η νέα επένδυση της Chobani, έρχεται εναν μήνα μετά την ανακοίνωση επένδυσης στις εγκαταστάσεις της στο Αϊνταχο

JP Morgan: Η μάχη για τον έλεγχο της Fed - Ο Τραμπ δοκιμάζει τα όρια της νομισματικής ανεξαρτησίας
Η έκθεση της JP Morgan για τo πού φθάνουν τα όρια επιρροής του αμερικανού προέδρου - Γιατί είναι σημαντική η ανεξαρτησία της Fed

Κοντά σε προκαταρκτικές συμφωνίες για τους δασμούς με Ινδία και Ιαπωνία οι ΗΠΑ - Πρόοδρος με Κίνα
Αν και οι λεπτομέρειες μπορεί να πάρουν μήνες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος με Ινδία και Κίνα

Τραμπ: Με τον Νετανιάχου «Έχουμε την ίδια γραμμή σε όλα τα θέματα»
Η τηλεφωνική επικοινωνία κάλυψε «πολλά θέματα, όπως το εμπόριο, το Ιράν κ.λπ.», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση στο Truth Social

Η Raytheon (RTX) προειδοποιεί για πλήγμα 850 εκατ δολ. λόγω δασμών
Η Raytheon (RTX) ανέφερε έσοδα τριμήνου στα 20,3 δισ. δολάρια με κέρδη ανα μετοχή 1,47 δολ.

Bloomberg: Ο Μπέσεντ χαρακτήρισε «μη βιώσιμη» τη δασμολογική αντιπαράθεση με την Κίνα - Αναμένει αποκλιμάκωση
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε αυτά τα σχόλια σε κλειστή συνάντηση με επενδυτές

Πώς αντιδρούν οι εταιρείες στους δασμούς Τραμπ
Αυξήσεις τιμών, αλλαγή προμηθευτών, μεταφορά παραγωγής και επενδύσεις είναι τα όπλα των εταιρειών απέναντι στους δασμούς Τραμπ