Λίγες εβδομάδες μετά τις βιβλιοπροτάσεις που είχε δημοσιεύσει για το καλοκαίρι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανέρχεται, προτείνοντας σε γονείς και μαθητές (προφανώς όσους είναι στις τελευταίες τάξεις) μια σειρά άρθρων και δημοσιεύσεων από το blog του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ ξεκινά την παρουσίαση, θέτοντας το εξής ερώτημα: Τι έχετε στο μυαλό σας καθώς εσείς (ή τα παιδιά σας) επιστρέφετε στο σχολείο;

Και συνεχίζει: «Για να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε τις ειδήσεις και τις συζητήσεις πολιτικής των τελευταίων μηνών, οι συντάκτες του IMFBlog έχουν συντάξει μια λίστα με τα κορυφαία άρθρα για οικονομικά και χρηματοοικονομικά θέματα».

Η λίστα αυτή δίνει μεταξύ άλλων μια σφαιρική εικόνα σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, τον νέο κόσμο των κρυπτονομισμάτων, αλλά και μια ιδέα για το φαινόμενο της αύξησης των τιμών.

Τι προτείνει:

Η πρώτη πρόταση αφορά άρθρο της επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αναφορικά με τους κινδύνους της άνισης ανάκαμψης.

Ο κ. Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι κόσμος αντιμετωπίζει μια ανάκαμψη δύο ταχυτήτων, που οφείλεται σε δραματικές διαφορές στη διαθεσιμότητα του εμβολίου, στα ποσοστά μόλυνσης και στην ικανότητα παροχής πολιτικής υποστήριξης. «Είναι μια κρίσιμη στιγμή που απαιτεί επείγουσα δράση από την G20 και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε.

Η δεύτερη πρόταση για ανάγνωση έχει τίτλο «Τα κρυπτονομίσματα ως εθνικό νόμισμα; Ένα βήμα πάρα πολύ μακριά»

Οι αναλυτές Τοbias Adrian και Rhoda Weeks-Brown αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι οι νέες ψηφιακές μορφές χρήματος έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν φθηνότερες και ταχύτερες πληρωμές, να ενισχύσουν την οικονομική ένταξη, να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα και τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων πληρωμών και να διευκολύνουν τις διασυνοριακές μεταφορές.

«Αλλά αυτό δεν είναι απλό. Απαιτεί σημαντικές επενδύσεις καθώς και δύσκολες επιλογές πολιτικής, όπως η αποσαφήνιση του ρόλου του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην παροχή και τη ρύθμιση ψηφιακών μορφών χρήματος» υπογραμμίζουν.

Το τρίτο SOS θέμα για το ΔΝΤ αναφέρεται στον ρόλο του δολαρίου, τονίζοντας ότι το μερίδιο των αποθεμάτων του δολαρίου που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες μειώθηκε στο 59 % – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών – κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι αυτό αντανακλά εν μέρει τον πτωτικό ρόλο του δολαρίου ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία, εν όψει του ανταγωνισμού από άλλα νομίσματα που χρησιμοποιούνται από τις κεντρικές τράπεζες για διεθνείς συναλλαγές.

Τα δύο τελευταία θέματα αφορούν στο καίριο πρόβλημα του πληθωρισμού

Τέσσερα δεδομένα για τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων

Οι οικονομολόγοι Christian Bogmans , Andrea Pescatori και Ervin Prifti τονίζουν ότι η αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων για τους παραγωγούς γίνεται πρωτοσέλιδο και προκαλεί ανησυχίες στο κοινό. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια συγκράτηση του πληθωρισμού των τιμών καταναλωτικών τροφίμων παγκοσμίως, αλλά όπως εξηγούω, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τους επόμενους μήνες.

Εάν οι τιμές τελικά αυξηθούν ξανά, πιθανότατα θα υπάρξουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών.

Τα τέσσερα γεγονότα σύμφωνα με το ΔΝΤ:

Γεγονός #1: Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων άρχισε να αυξάνεται πριν από την πανδημία .
Γεγονός #2: Τα πρόωρα μέτρα αποκλεισμού και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα προκάλεσαν μια άνοδο στις τιμές των καταναλωτικών τροφίμων
Γεγονός #3: Αύξηση του κόστους αποστολής και μεταφοράς
Γεγονός #4: Οι παγκόσμιες τιμές παραγωγών τροφίμων αυξήθηκαν φτάνοντας σε υψηλά πολλών ετών

Και οι τέσσερις παράγοντες πίσω από το ράλι τιμών μετάλλων

Οι Martin Stuermer και Nico Valckx γράφουν:

Καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά σε διάφορα μέρη του κόσμου, η τιμή ορισμένων εμπορευμάτων έχει αυξηθεί, συμπεριλαμβανομένων των τιμών των εξέχοντων βιομηχανικών μετάλλων.
Γιατί οι τιμές των μετάλλων αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από άλλα προϊόντα; Υπάρχουν τέσσερις λόγοι:
1. Ανάκαμψη με βάση τη μεταποίηση: Η μεταποιητική δραστηριότητα δεν σημείωσε τόσο μεγάλη πτώση στην αρχή της πανδημίας και ανέκαμψε ταχύτερα από τις υπηρεσίες, ειδικά στην Κίνα, η οποία είναι ο κύριος χρήστης μετάλλων.
2. Παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς: Πολλές εξορυκτικές εργασίες διακόπηκαν προσωρινά από την πανδημία.
3. Προσδοκίες για ταχύτερη μετάβαση στην ενέργεια και δαπάνες υποδομής: Οι έντονες προσδοκίες σχετικά με το ρυθμό μετάβασης σε μια πιο πράσινη οικονομία και τα φιλόδοξα προγράμματα υποδομής έδωσαν επιπλέον ώθηση στις τιμές των μετάλλων.
4. Αποθηκευσιμότητα μετάλλων : Τα μέταλλα αποθηκεύονται ευκολότερα από το αργό πετρέλαιο ή ορισμένα γεωργικά προϊόντα, που χρειάζονται ειδικές εγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή