Με επίκεντρο τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων στο νέο περιβάλλον, με έμφαση στην καινομομία μπροστά τις προκλήσεις του μέλλοντος, υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας (MoU) μεταξύ της Ομάδας Μακροπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Έρευνας για το Μέλλον (Foresight ) και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, π. ΤΑΝΕΟ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η συνεργασία των δύο πλευρών ξεκινάει με ένα έργο ανάπτυξης σεναρίων, με τίτλο «Innovation 2035», στο πλαίσιο του οποίου, θα διερευνηθεί η πορεία του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα. Η έμφαση θα δοθεί κυρίως στη διαδικασία ανάπτυξης του οικοσυστήματος καινοτομίας και στο πώς η Ελλάδα και η ΕΕ θα υποστηρίξουν νέες ιδέες που μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, όπως και στο μελλοντικό προφίλ των Ελληνικών Start-ups και στην ανάδειξη των περιοχών επενδυτικού ενδιαφέροντος κοκ. Η έρευνα θα υλοποιηθεί από την Έδρα UNESCO on Futures Research (Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ) σε συνεργασία με την Ομάδα Foresight στην προεδρία της κυβερνησης.

Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών, συμφωνήθηκε, ότι η Ομάδα Foresight θα ενημερώνει συστηματικά την ΕΑΤΕ σχετικά με τα εναλλακτικά σενάρια που επεξεργάζεται η Ομάδα για τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος (σχετικά με το περιβάλλον, την ενέργεια, τις εργασιακές σχέσεις, την τεχνητή νοημοσύνη, την αγροδιατροφή, τον τουρισμό και το δημογραφικό ζήτημα).

Επιπρόσθετα, η ΕΑΤΕ θα παρέχει εξειδικευμένη πληροφόρηση αναφορικά με τις εξελίξεις στην αγορά των επιχειρηματικών κεφαλαίων στο οικοσύστημα της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και εν γένει τις αναδυόμενες προκλήσεις.

Τέλος, εκπρόσωποι της ΕΑΤΕ θα καλούνται στις συνεδριάσεις της Ομάδας Foresight που σχετίζονται με τους τομείς αρμοδιότητάς της καθώς και αντιστρόφως, με στόχο την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και την καταγραφή προτάσεων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη χάραξη μακροπρόθεσμων εθνικών σχεδίων δράσης.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, αφορμή της συνεργασίας, αποτέλεσε η κοινή διαπίστωση ότι, οι εξελίξεις στο ελληνικό οικοσύστημα της νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας, επηρεάζονται από τις ευρύτερες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές εξελίξεις, οι οποίες αναλύονται από την Ομάδα Εργασίας  στο πλαίσιο των εργασιών της ενώ, παράλληλα, η χαρτογράφηση και ανάλυση των αναδυόμενων προκλήσεων, ιδίως στους τομείς των νέων τεχνολογιών, καθώς και η διερεύνηση κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων μπορεί να επιτευχθεί βέλτιστα με την ουσιαστική συμβολή της ΕΑΤΕ.

Έτσι, οι στρατηγικές αναλύσεις  στα πεδία αρμοδιότητας της Ομάδας Foresight μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά από την ΕΑΤΕ στο πλαίσιο της αποστολής της, με στόχο τον μετασχηματισμό της οικονομίας και τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων.

Δηλώσεις

O υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης δήλωσε σχετικά: «Η στρατηγική συνεργασία με την Ομάδα Foresight προσδίδει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στην ΕΑΤΕ στην κατεύθυνση της στρατηγικής που πρέπει να ακολουθήσει για το μέλλον. Ενώ, παράλληλα, θα μπορεί να σχεδιάσει και νέα καινοτόμα προϊόντα, προκειμένου να συμβάλει στο μέγιστο στη χρηματοδότηση της καινοτομίας στην Ελλάδα μέσω διευρυμένων εργαλείων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών».

O πρόεδρος της Ομάδας Foresight, Γιάννης Μαστρογεωργίου δήλωσε ότι: «Οι στρατηγικές προβλέψεις συμβάλλουν στη βελτίωση του σχεδιασμού πολιτικών, στην ανάπτυξη μελλοντοστραφών στρατηγικών και στη διασφάλιση της συνοχής των βραχυπρόθεσμων δράσεων με τους μακροπρόθεσμους στόχους, κάτι που αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής βούλησης του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης και πάνω στην οποία στηρίχθηκε η δημιουργία της Ομάδας Foresight. Οι σπουδαιότερες πρωτοβουλίες πολιτικής θα πρέπει να βασίζονται σε στρατηγικές προβλέψεις, που διασφαλίζουν ότι οι πολιτικές της Ελλάδος – και της ΕΕ – στηριζονται σε σαφή κατανόηση των μελλοντικών τάσεων και των αναδυόμενων ζητημάτων, των πιθανών σεναρίων και των συναφών προκλήσεων και ευκαιριών».

Ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Foresight και επικεφαλής της Έδρας UNESCO on Futures Research, Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, σημείωσε: «Η συνεργασία με την ΕΑΤΕ αποτελεί εξαιρετική ευκαρία για να ξεκινήσουμε τη διερεύνηση του μέλλοντος της καινοτομίας στην χώρα. Τα σενάρια που θα προκύψουν μπορούν να βοηθήσουν στην χάραξη πολιτικών και τον εντοπισμό νέων ευκαιριών, και ευελπίστούμε να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο  για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς».

Ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ (π.ΤΑΝΕΟ), καθηγητής Χάρης Λαμπρόπουλος, δήλωσε: «Η υποστήριξη και η χρηματοδότηση της καινοτομίας αποτελεί βασική αποστολή της ΕΑΤΕ. Στη νέα εποχή που διαμορφώνεται, η καινοτομία από όπου και αν προέρχεται είναι ο καταλύτης για την ευημερία και την αειφορία. Με το βλέμα στραμένο στο μέλλον, κάθε σχετική δράση, όπως η  συνεργασία μας με την Ομάδα Foresight, συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια για την ενίσχυση των πολιτικών για το οικοσύστημα της πατρίδας μας.»

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤΕ (π.ΤΑΝΕΟ), Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, συμπλήρωσε: «Βασική προτεραιότητα της ΕΑΤΕ είναι να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην ανάδειξη του δυναμικού της χώρας μας. Με ιδιαίτερη χαρά συνεργαζόμαστε με την ομάδα Foresight προκειμένου να εντοπίσουμε τις τάσεις, να συνθέσουμε τις απαραίτητες δυνάμεις και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να προβάλουμε και να στηρίξουμε τις ευκαιρίες που επιφυλάσσει το μέλλον της καινοτομίας στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις