Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν συμφωνήσει να επαναφέρουν την ισορροπία στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού όσον αφορά τους ημιγαγωγούς, σε συνάντηση που μπορεί να θεωρηθεί ως η πρώτη από μια σειρά συναντήσεων με επίκεντρο το εμπόριο και την τεχνολογία.

Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ, γνωστό ως TTC, προέκυψε μετά την νίκη του Τζο Μπάιντεν,  καθώς η Κομισιόν προσπάθησε να ξεπεράσει τις διατλαντικές διαφορές που είχαν προκύψει με την κυβέρνηση Τραμπ -είχε βάλει δασμούς – σε αυτούς τους τομείς.Το TTC, η δημιουργία του οποίου ανακοινώθηκε στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ τον Ιούνιο, έχει στόχο να επεκτείνει και να εμβαθύνει τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, επικαιροποιώντας παράλληλα τους κανόνες συμμετοχής σε ό,τι αφορά την οικονομία του 21ου αιώνα, δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Έμιλι Χορν.

Η πρώτη συνάντηση του ΤΤC πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Πίτσμπουργκ. Οι προετοιμασίες για τη συνάντηση συνεχίστηκαν και μετά την συμφωνία AUKUS που προκάλεσε την οργή των  Γάλλων, η  οποία είχε αντίκτυπο και στη δήλωση των δύο πλευρών το βράδυ της Τετάρτης.


Η γενική διευθύντρια της DigitalEurope,που εκπροσωπεί εταιρείες τεχνολογίας και εμπορικές ενώσεις, Σεσίλια Μπονφελ Νταλ δήλωσε στο CNBC ότι ελπίζει ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα κρατήσουν χωριστά τα γεωπολιτικά και βιομηχανικά ζητήματα. «Είναι επίσης προς το συμφέρον των ΗΠΑ να έχουν μια ισχυρή ψηφιακή Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Τι συμφωνήθηκε

Προς το παρόν, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν «να εντοπίσουν κενά στην αλυσίδα των ημιαγωγών και να ενισχύσουν τα εγχώρια οικοσυστήματα ημιαγωγών μας». Σε κοινή δήλωση, το TCC πρόσθεσε ότι έχει δεσμευτεί «να οικοδομήσει μια εταιρική σχέση για την εξισορρόπηση της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού σε ημιαγωγούς».

Ο τομέας παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις μετά την πανδημία.  Η ζήτηση για τσιπ ξεπέρασε την προσφορά τους τελευταίους μήνες, γεγονός που έχει επηρεάσει την παραγωγή πολλών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων, τηλεοράσεων και πολλών άλλων ηλεκτρικών συσκευών.

Αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα την ΕΕ δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού. Ως εκ τούτου, η επιτροπή επεξεργάζεται νέες πολιτικές για την ενίσχυση της παραγωγής τσιπ στο γεωγραφικό χώρο του TCC και τη μείωση της εξάρτησής της από άλλα μέρη του κόσμου.Επιπλέον, αν και η τελική δήλωση δεν αναφέρει την Κίνα, ορισμένες από τις δεσμεύσεις φαίνεται ότι στοχεύουν στο Πεκίνο.

«Σκοπεύουμε να συνεργαστούμε στενά για την αντιμετώπιση πολιτικών και πρακτικών που δεν στρεβλώνουν το εμπόριο και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των αντίστοιχων εγχώριων μέτρων μας», ανέφεραν οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Οι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα επικρίνει το Πεκίνο για το ότι δεν παρέχει το ίδιο επίπεδο πρόσβασης σε ξένες επιχειρήσεις με αυτό που χορηγείται σε κινεζικές εταιρείες στο εξωτερικό.

«Θα βρούμε μια λύση στο πρόβλημα της έλλειψης των ημιαγωγών»  δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ανταγωνισμού της Ευρώπης, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, στο Twitter και εξήγησε πώς θα δουλέψει ο όμιλος τους επόμενους μήνες

Η αμερικανική εμπορική εκπρόσωπος Κάθριν Τάι δήλωσε επίσης ότι «ενθουσιάστηκε» από τη συνάντηση και προσβλέπει «στην ενίσχυση της τεχνολογικής και εμπορικής μας εταιρικής σχέσης με την ΕΕ».

Οι εμπορικοί δασμοί

Ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί ακόμη σημαντική πρόοδος στον τομέα των εμπορικών δασμών. ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν νωρίτερα το καλοκαίρι να βρουν συμβιβασμό στους τρέχοντες δασμούς στο χάλυβα και στο  χάλυβα και αλουμίνιο, που επιβλήθηκαν κατά την προεδρία Τραμπ, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Μιλώντας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε στο Bloomberg ότι «ο χρόνος τελειώνει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή