Μετά τον χειρότερο Σεπτέμβριο για το αμερικανικό χρηματιστήριο εδώ και μια δεκαετία, η είσοδος του Οκτωβρίου βρήκε τους επενδυτές σε μια λίαν επιφυλακτική διάθεση.

Βέβαια παραδοσιακά το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου σπάνια είναι θετικό. Τα ιστορικά στοιχεία κάνουν λόγο για πτώση του S&P 500 κατά 0,4% περίπου τον Οκτώβριο και κατά 1% για τον Dow Jones, μετά από μια κάμψη της τάξεως του 2% τον Σεπτέμβριο. Και στην προκειμένη περίπτωση το κοντέρ έφτασε στο… μάξιμουμ, με τον Dow να χάνει συνολικά 3,5% μέσα στο μήνα, τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 3,9% και τον Nasdaq να κάνει βουτιά κατά 4,6%. Πρόκειται για μια επίδοση που και για τους τρεις δείκτες συνιστά τον χειρότερο Σεπτέμβριο από το 2011, όταν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους προκαλούσε σεισμό στις διεθνείς αγορές.

Παζλ αστάθμητων παραγόντων

Φέτος, δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη αιτία που ξεχωρίζει, αλλά ένα συνολικά αρνητικό παζλ παραγόντων που ανησυχούν τους επενδυτές: ο αστάθμητος παράγοντας της πανδημίας και των συνεπειών της στην οικονομία, κατά την κρίσιμη χειμερινή περίοδο, η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης από τη Fed, αλλά και ο προβληματισμός για την ευάλωτη αγορά ακινήτων στην Κίνα με αφορμή την υπόθεση της Evergrande και την πιθανή εξέλιξη της σε μια νέα… Lehman.

Επίσης, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα απειλούν και τα φετινά Χριστούγεννα, με αποτέλεσμα ολοένα αυξανόμενος αριθμός αμερικανικών και όχι μόνο επιχειρήσεων να προχωρούν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου.

Οι αποδόσεις των ομολόγων

Σε κάθε περίπτωση οι περισσότεροι αναλυτές, αναφερόμενοι στην πιθανή πορεία των αμερικανικών μετοχών, συμφωνούν σίγουρα στο εξής: το βασικό σύνθημα στην αγορά θα δοθεί καταρχάς από την αγορά ομολόγων και την πορεία των αποδόσεων, κάτι που ήδη φάνηκε τις προηγούμενες ημέρες. Οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών και οι χρηματιστηριακοί δείκτες βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση.

Το κλίμα στην αγορά ομολόγων άλλαξε άρδην μετά την σκληροπυρηνική στροφή της Fed, η οποία επιβεβαίωσε –κατά την τελευταία συνεδρίαση της- την επικείμενη έναρξη του tapering, αλλά άφησε επίσης να εννοηθεί πως η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την ερχόμενη χρονιά, ήτοι δηλαδή πολύ νωρίτερα από ότι επενδυτές και αναλυτές περίμεναν.

Ειδικά την ερχόμενη εβδομάδα, το κλίμα θα επηρεαστεί από την συνεχιζόμενη συζήτηση στο Κογκρέσο για την επικύρωση του… πολύπαθου πακέτου για τις υποδομές, αλλά και την κρίσιμη έκθεση για την απασχόληση το μήνα Σεπτέμβριο, που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή.

Η διαμάχη στο Κογκρέσο

Ο Λευκός Οίκος μοιάζει και είναι ενοχλημένος που η διαδικασία για το πακέτο υποδομών έχει «σκαλώσει» στο Κογκρέσο με υπαιτιότητα των ίδιων των Δημοκρατικών. Κι αυτό διότι δεν μπορούν οι ίδιοι να συμφωνήσουν μεταξύ τους, καθώς η προοδευτική πτέρυγα «εκβιάζει» για την επικύρωση του πακέτου υποδομών απαιτώντας να προχωρήσει και το έτερο πακέτο των κοινωνικών δαπανών.

Το αδιέξοδο υποχρέωσε την Παρασκευή τον Τζο Μπάιντεν να μεταβεί προσωπικά στο Καπιτώλιο για διαβουλεύσεις, όμως καθώς συμβιβασμός δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η επικεφαλής της Βουλής, Νάνσι Πελόζι αναγκάστηκε να αναβάλει για τις 31 Οκτωβρίου το χρονικό τελεσίγραφο για την επικύρωση του πακέτου υποδομών. Θυμίζουμε πως το πακέτο υποδομών έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία, με τη στήριξη και μερίδας Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών.

Παράλληλα, στην Ουάσιγκτον έχουν να αντιμετωπίσουν και τον… πονοκέφαλο της αύξησης του ταβανιού του χρέους. Την περασμένη εβδομάδα, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, επετεύχθη συμβιβασμός για την παράταση της χρηματοδότησης του Δημοσίου μέχρι το Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί ένα shutdown του ομοσπονδιακού μηχανισμού. Όμως, η συζήτηση για το ταβάνι του χρέους παραμένει ανοιχτή αναζητώντας λύση μέχρι τα τέλη του μήνα και για την ώρα οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αρνηθεί να στηρίξουν αύξηση του ορίου.

Η έκθεση για την απασχόληση 

Μέσα στο κλίμα αυτό μια νέα αρνητική έκθεση για την πορεία της απασχόλησης, τον Σεπτέμβριο θα προκαλέσει επιπλέον σύγχυση. Θυμίζουμε πως ήδη η έκθεση του Αυγούστου ήταν λίαν απογοητευτική, καθώς στην οικονομία προστέθηκαν μόλις 235.000 νέες θέσεις εργασίας, ήτοι δηλαδή ούτε καν οι μισές από τις 720.000 που περίμεναν οι αναλυτές. Αν και τα γεράκια στο συμβούλιο της Fed δύσκολα θα αλλάξουν άποψη αναφορικά με τη δρομολόγηση του tapering πριν τα τέλη της χρονιάς, μία ακόμη κακή επίδοση θα προκαλέσει τριγμούς στην αγορά.

H JPMorgan, σε πρόσφατη εκτίμηση της, υποστήριξε πως και η έκθεση Σεπτεμβρίου για την αμερικανική απασχόληση θα είναι σχετικά αδύναμη προσθέτοντας περίπου 333.000 νέες θέσεις εργασίας. Αντιστοίχως, το πρακτορείο Bloomberg, σε δική του σφυγμομέτρηση μεταξύ οικονομικών αναλυτών, υποστήριξε πως κατά μέσο όρο αναμένεται η προσθήκη 488.000 νέων θέσεων εργασίας, ήτοι δηλαδή οι διπλάσιες σε σχέση με τον περασμένο μήνα, αλλά σαφώς πολύ κάτω από το περίπου ένα εκατομμύριο που προστέθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street