Το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την ταπεινωτική αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν, είχαν πληθύνει οι πιέσεις και προτροπές προς τον Τζο Μπάιντεν να ξεκαθαρίσει τη στάση του στο πιο «καυτό» μέτωπο που υπάρχει σήμερα στον Ειρηνικό και, ενδεχομένως, ολόκληρο τον πλανήτη: Την Ταϊβάν.

Ολοένα περισσότεροι – βουλευτές, γερουσιαστές, αναλυτές και άλλοι – τον καλούσαν, συγκεκριμένα, να δηλώσει ευθαρσώς, με τρόπο που δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί, ότι οι ΗΠΑ θα σπεύσουν στο πλευρό της Ταϊβάν σε περίπτωση πολέμου με την Κίνα.

Παράλληλα, πρώην και εν ενεργεία κορυφαίοι στρατιωτικοί προειδοποιούν ότι μια επιθετική ενέργεια των Κινέζων στην Ταϊβάν είναι ζήτημα χρόνου και δεν τίθεται καν το ερώτημα εάν θα εκδηλωθεί. Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας της Ταϊπέι ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι η Κίνα θα έχει αποκτήσει ως το 2025 τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει πλήρη εισβολή, χωρίς να φοβάται ιδιαιτέρως το κόστος.

Έτσι θα «μαζευτεί» το Πεκίνο

Το επιχείρημά τους είναι απλό: Μια τέτοια δήλωση εκ μέρους του πιο ισχυρού πολιτικού στον κόσμο όχι απλώς δεν θα αυξήσει την ένταση, αλλά θα αναγκάσει το Πεκίνο να «μαζευτεί». «Η ανάγκη να υπάρξει σαφήνεια όσον αφορά στην πολιτική των ΗΠΑ στο ζήτημα της Ταϊβάν δεν υπήρξε ποτέ πιο επείγουσα», τόνισε χαρακτηριστικά μέσω της Wall Street Journal ο Κεντ Ουάνγκ, στέλεχος του Ινστιτούτου Σπουδών για την Ταϊβάν.

«Εάν ο Σι Τζινπίνγκ σκέφτεται να αναλάβει στρατιωτική δράση, πιστεύοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα βοηθήσουν την Ταϊβάν, τότε μια κατηγορηματική δήλωση που θα αφορά τη δέσμευσή μας στην υπόθεση της ασφάλειας της Ταϊβάν θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά», έγραψε στην ίδια εφημερίδα και ο Ουίλιαμ Γκάλστον, του ινστιτούτου Brookings.

Η ουσία είναι ότι χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να τους κάνει τη χάρη. «Ναι, έχουμε τη δέσμευση να το πράξουμε», απάντησε στο CNN όταν του τέθηκε το ερώτημα κατά πόσο οι ΗΠΑ θα συντρέξουν στρατιωτικά την Ταϊβάν απέναντι στην Κίνα.

Τέλος εποχής

Έτσι, με αυτές τις λίγες λέξεις, ο Μπάιντεν έθεσε τέλος στο δόγμα που έχει σφραγίσει την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν και συνολικά της Κίνας τις τελευταίες τέσσερις περίπου δεκαετίες. Αυτό που ήθελε την Ουάσιγκτον να τηρεί στάση «στρατηγικής ασάφειας», κρατώντας ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το Πεκίνο που είχαν δημιουργηθεί επί των προεδριών Νίξον και Κάρτερ, τη δεκαετία του ’70.

Ήταν αυτό το δόγμα που οδήγησε και στην υπογραφή, το 1979, της περίφημης «Πράξης για τις σχέσεις με την Ταϊβάν», αποτρέποντας ουσιαστικά την αναγνώρισή της ως ανεξάρτητου κράτους μέχρι σήμερα – τουλάχιστον τυπικά, καθώς οι ΗΠΑ έχουν φροντίσει να μετατρέψουν την Ταϊβάν σε «αστακό», εξοπλίζοντάς την συστηματικά.

Τα πράγματα, όμως, φαίνεται πως έχουν αλλάξει ριζικά, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις που έσπευσε να δώσει ο Λευκός Οίκος μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν.

Ασάφεια σημαίνει, πλέον, αδυναμία

Στην εποχή, άλλωστε, των μεγάλων ανταγωνισμών και ανακατατάξεων που ζούμε και καθώς η θεωρία ενός νέου Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα κερδίζει διαρκώς έδαφος, φαίνεται πως δεν υπάρχει χώρος για «ασάφειες», δημιουργικές ή μη. Πολύ απλά, διότι ερμηνεύονται πλέον ως ένδειξη αδυναμίας – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Η Κίνα, η Ρωσία και ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζουν ότι διαθέτουμε τον πιο ισχυρό στρατό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε είναι το εάν και κατά πόσο κάποιοι θα θελήσουν να εμπλακούν σε ενέργειες οι οποίες θα τους φέρουν σε θέση όπου θα έχουν διαπράξει ένα τεράστιο σφάλμα», είπε ανάμεσα στα άλλα ο Μπάιντεν.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως – τι ειρωνεία… – ο ίδιος φρόντισε να επαναλάβει ότι η χώρα του δεν επιδιώκει ούτε σύγκρουση ούτε νέο Ψυχρό Πόλεμο. Όσο για το Πεκίνο, κάλεσε τις ΗΠΑ να «μην στέλνουν λάθος μηνύματα», ενώ εμφανίστηκε ως αθώα περιστερά, με το επιχείρημα ότι δεν είναι αυτό που προκαλεί φασαρίες φασαρίες – αν και η αλήθεια είναι ότι με την «φούσκα» των ακινήτων να σκάει, τέτοιου είδους φασαρίες ίσως είναι πολύ χρήσιμες για το καθεστώς του.

Ο νοών, νοείτο…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους