Ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αύξηση που τροφοδοτήθηκε από τα σημάδια που στέλνει η Ρωσία. Οι στρόφιγγες του ρωσικού φυσικού αερίου δεν άνοιξαν περισσότερο σήμερα Δεύτερα, παρά τις υποσχέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης  που διαπραγματεύονται στην Ολλανδία ενισχύθηκαν έως και 9,7%, καθώς οι παραγγελίες φυσικού αερίου μέσω του βασικού ρωσικού αγωγού παραμένουν κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Η εικόνα έγινε πιο δυσοίωνη, καθώς νωρίς το πρωί υπήρξε ροή φυσικού αερίου από την Γερμανία προς την Πολωνία, αντίστροφα  δήλαδή από την κανονική κατεύθυνση.

Τα ευρωπαϊκά futures φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 7,1% και διαμορφώθηκαν στα 79,25 ευρώ η μεγαβατώρα στις 9:56 π.μ. στο Άμστερνταμ. Νωρίτερα, είχαν εκτοξευτεί στα 81,23 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Οκτωβρίου. Το αντίστοιχο future του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε άνοδο της τάξης του 8% στις 206,74 πένες ανά θερμότητα.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε, την περασμένη εβδομάδα, πως η Gazprom θα αυξήσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δεδομένου πως η χώρα θα έχει ολοκληρώσει μέχρι τις 8 Νοεμβρίου την αναπλήρωση των αποθεμάτων της. Υποτίθεται πως ο ρωσικός κολοσσός δεν είχε μέχρι τώρα αυξήσει τις ροές, διότι έδινε προτεραιότητα στο να αποκαταστήσει τα εγχώρια αποθέματα, που είχαν μειωθεί δραστικά λόγω του βαρύ περσινού χειμώνα.

Η εταιρεία όμως ανακοίνωσε ότι δεν θα πουλήσει φυσικό αέριο αυτή την εβδομάδα και επιπλέον στις δημοπρασίες του Σαββατοκύριακου δεν υπήρξαν δεσμεύσεις από την πλευρά της ότι θα αυξήσει την αποστολή καυσίμου προς την Ευρώπη τη Δευτέρα.  

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υπερτριπλασιάστηκαν φέτος καθώς η Ρωσία διατήρησε τις προμήθειες περιορισμένες, την ίδια ώρα που έστελνε  φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίουστην Ασία. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι μπορεί να προμηθεύσει περισσότερο αέριο στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 2 και ασκεί πίεση στην γηραία ήπειρο για να εγκρίνει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού μήκους 1.200 χιλιομέτρων. Σε αυτή τη συγκυρία η Ευρώπη ξεκίνησε την περίοδο θέρμανσης  με τα χαμηλότερα αποθέματα που είχε εδώ και μια δεκαετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές