Ο επικεφαλής της Fed του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ κάλεσε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αρχίσει να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική, επικαλούμενος τον απροσδόκητα υψηλό πληθωρισμό, την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και μια αγορά εργασίας που είναι πολύ σφιχτή και έτοιμη να ενισχυθεί περαιτέρω.

«Αυτές οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι η FOMC στις προσεχείς συνεδριάσεις μπορεί να θέλει να εξετάσει την αλλαγή πολιτική με ταχύτερο ρυθμό», είπε ο Μπούλαρντ στην Ένωση Τραπεζιτών του Missouri, αναφερόμενος στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ στη Fed.

Μια κυβερνητική έκθεση νωρίς την Παρασκευή που δείχνει ασθενέστερη από την αναμενόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας τον Νοέμβριο δεν φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο σε αυτήν την άποψη. Ο πληθωρισμός έχει ανέβει απότομα υψηλότερα, είπε, προσθέτοντας ότι αναμένει να συνεχίσει να βλέπει «δραματική βελτίωση» στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Ο Μπούλαρντ, από τα γνωστά γεράκια της Fed, έχει ήδη ζητήσει από την κεντρική τράπεζα να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στις αρχές του επόμενου έτους για να θέσει τη Fed σε θέση να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ήδη από την άνοιξη, εάν χρειαστεί για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Οι δηλώσεις της Παρασκευής πήγαν ένα βήμα παραπέρα.

Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της εμφάνισης της νέας παραλλαγής Όμικρον στην οικονομία των ΗΠΑ, είπε.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed θα συναντηθούν στις 14-15 Δεκεμβρίου και θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, το οποίο επί του παρόντος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Ακόμη και με τις μειώσεις, η Fed εξακολουθεί να χαλαρώνει ενεργά τη νομισματική πολιτική αγοράζοντας ομόλογα, τα επιτόκια παραμένουν κοντά στο μηδέν, όπου ήταν από τον Μάρτιο του 2020.

Δεδομένου του απροσδόκητου σοκ του πληθωρισμού φέτος, και παρά τους εναπομένοντες κινδύνους πανδημίας, είπε ο Bullard, «η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα πρέπει να καταργήσει τη ρύθμιση της νομισματικής πολιτικής».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή