Η καθυστέρηση των «αποκαλυπτηρίων» των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, άνοιξε το  «παράθυρο» της παράτασης για όσους επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση του κρατικού δανείου για να κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15%.  Κανονικά η προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν τη δυνατότητα  στους φορολογούμενους να κάνουν τις πληρωμές έως τις 31 Ιανουαρίου 2022, ημερομηνία κατά την οποία λήγει κανονικά η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης για όσους επιλέξουν να αποπληρώσουν το κρατικό δάνειο σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τα εκκαθαριστικά των επιστρεπτέων προκαταβολών θα αναρτηθούν σύντομα και όπως είπε «υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να δώσουμε άλλη μία παράταση στην αξιοποίηση του 15% δηλαδή να μπούμε και λίγο στο 2022».

Διασταυρώσεις

Τις ημέρες αυτές, ολοκληρώνεται ο έλεγχος όσων έλαβαν την κρατική ενίσχυση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας. Οι διασταυρώσεις γίνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από το σύστημα  ΕΡΓΑΝΗ και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι επιχειρήσεις δεν τήρησαν το συγκεκριμένο όρο και προχώρησαν σε απολύσεις τότε θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος το 100% της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν.

Νέα απόφαση

Επίσης εκκρεμεί  η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα εξειδικεύει τη μεθοδολογία υπολογισμού της ενίσχυσης που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες την περίοδο της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης: Επιστρεπτέα προκαταβολή – Τα κλειδιά για μεγαλύτερο «κούρεμα»

Η ΑΑΔΕ αφού προχωρήσει στην εκκαθάριση των ποσών που οφείλει κάθε φορολογούμενος θα τα αναρτήσει στον προσωπικό λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE. Το ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο ανέρχονται συνολικά σε 3,3 δις. ευρώ και είναι κουρεμένα έως και 75%. Όσοι αποφασίσουν να τα εξοφλήσουν εφάπαξ θα κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% με το «κούρεμα» του κρατικού δανείου να φθάνει έως και  78,75%.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που έλαβε από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής το ποσό των 30.000 ευρώ, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις για «κούρεμα» κατά 75% της οφειλής τότε το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί στο κράτος περιορίζεται σε 7.500 ευρώ. Αν επιλέξει να το εξοφλήσει εφάπαξ τότε κερδίζει επιπλέον έκπτωση 15% και «κουρεύει» την οφειλή στα 6.375 ευρώ ή συνολικά κατά 78,75%.

Το δίλημμα

Οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες, μόλις δουν το λογαριασμό της επιστρεπτέας  θα κληθούν να επιλέξουν εάν:

–              Θα  πληρώσουν εφάπαξ το ποσό για να εξασφαλίσουν πρόσθετη έκπτωση 15%.

–              Θα εξοφλήσουν την οφειλή σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης που θα επιστρέψουν στο κράτος οι δικαιούχοι θα εμφανιστεί με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης και του επαγγελματία, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Τα ποσά που επιστρέφονται

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας θα επιστρέψουν:

–              Το  25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020.  Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ το ποσό της ενίσχυσης θα επιστρέψουν τελικά το 21,25% του δανείου.

–              Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020.  Σε περίπτωση εφάπαξ  εξόφλησης το ποσό της επιστρεπτέας «κουρεύεται» κατά 71,95%.

Διαβάστε επίσης: Χρηστικό εργαλείο για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή – Υπολογίστε το ποσό που θα επιστρέψετε

–              Το 50% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις . Εάν καταβληθεί εφάπαξ τότε το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος αυξάνεται στο 57,5%.

Οι  επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

–              Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020.

–              Το 33,3% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις