Ομόφωνα εγκρίθηκε από το νέο υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας η πρόταση για τη δρομολόγηση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού που θα στοχεύει αποκλειστικά στην μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Το πακέτο «κλείδωσε» στα 60 δισ. ευρώ δημιουργώντας ένα σημαντικό απόθεμα κονδυλίων για το νέο πράσινο ταμείο, η δεξαμενή του οποίου θα ανέβει με την είσοδο της νέας χρονιάς στα 76,2 δισ. δολάρια.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Το σχέδιο που θα δρομολογήσει επενδύσεις σε διάφορους κλάδους και τομείς, από τη βελτίωση της μόνωσης σπιτιών και δημόσιων κτιρίων για την εξοικονόμηση ενέργειας έως την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Δεν είναι δε, τυχαίο πως ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη, νομοθετική πρωτοβουλία που δρομολογεί ο νέος Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δίδοντας το στίγμα μιας νέας, πρασινότερης πολιτικής.

Πάντως, δεν ήταν μόνο οι Πράσινοι που πίεζαν για τη βελτίωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος της χώρας αλλά και η ανάγκη να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση της γερμανικής οικονομίας και της βιομηχανικής της μηχανής στην νέα πράσινη εποχή, ώστε να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.

Δημιουργική λογιστική; 

Πραγματικά, σε αυτό εστίασε κατά την παρουσίαση του νέου πράσινου πακέτου και υπουργός Οικονομικών, Κριστιάν Λίντνερ. «Τα εξήντα δισ. ευρώ για μελλοντικές επενδύσεις συνιστούν μια ώθηση για την οικονομία»
Πρόθεση επίσης των εταίρων ήταν να εκμεταλλευτούν τη δημοσιονομική ευελιξία που προσφέρει το προσωρινό «πάγωμα» του φρένου του χρέους μέχρι το 2023. Δεν είναι τυχαίο πως ο μέχρι τώρα «σκληρός» σε δημοσιονομικά θέματα κύριος Λίντνερ κατηγορείται σήμερα από μερίδα του Τύπου για «δημιουργική λογιστική», κάτι που ο ίδιος αρνείται επισημαίνοντας πως τα χρήματα θα προέλθουν κυρίως από αναδιάταξη των κονδυλίων κρατώντας τον προϋπολογισμό κάτω από το όριο του χρέους των 240 δισ. ευρώ που είχε εγκρίνει η Βουλή για το 2021. Βέβαια, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα ανεβάσει τις δαπάνες ακριβώς στο όριο…

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει την ευελιξία για να μπορεί να φτάσει το «ταβάνι» του χρέους και την επόμενη διετία, πριν δηλαδή ενεργοποιηθεί και πάλι το φρένο του χρέους, που έχει ανασταλεί προσωρινά λόγω της πανδημίας. Οι Φιλελεύθεροι ήταν κάθετοι στις διαπραγματεύσεις στο ζήτημα της επαναφοράς του φρένου και φαίνεται πως το θέμα έχει «κλειδώσει» από τους τρεις εταίρους.

Παράλληλα περίπου 18 δισ. ευρώ θα προέλθουν από επιπλέον φόρους και πιο συγκεκριμένα από στοχευμένα πράσινα τέλη και τις αγοροπωλησίες δικαιωμάτων ρύπων άνθρακα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης