Σε μια εποχή που η κλιματική κρίση εντείνεται και οι επιπτώσεις της γίνονται όλο και περισσότερο φανερές, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει φιλόδοξους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχους φιλόδοξους θέτουν ξεχωριστά και τα Κράτη – Μέλη, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι Περιφέρειες ακόμα και οι τοπικές κοινότητες (Δήμοι), βελτιώνοντας διαρκώς της προσπάθειες που καταβάλλουν για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων τους.

Τα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης είναι απαραίτητα ώστε οι Δήμοι να ελαχιστοποιήσουν τόσο το κόστος ταφής των απορριμμάτων όσο και τις περιβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις που η ανθρώπινη κατανάλωση παράγει και να εργαστούν προς την κατεύθυνση της μηδενικής παραγωγής αποβλήτων (zero waste).

Αρωγός της Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια καλύτερης συλλογής και διαχείρισης των αποβλήτων συσκευασίας και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης, στέκεται η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

Σήμερα πάνω από 175.000 μπλε κάδοι είναι ενεργοί και εξυπηρετούνται εβδομαδιαία σε σταθερή βάση σε 306 Δήμους της χώρας εξυπηρετώντας σχεδόν το σύνολο των κατοίκων. Και επιπλέον πάνω από 10.200 μπλε κώδωνες είναι τοποθετημένοι σε ιδιωτικό και σε δημόσιο χώρο, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, εξυπηρετώντας κυρίως περίπου 22.000 επιχειρήσεις (του κλάδου εστίασης-διασκέδασης).

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) – ή άλλοι αρμόδιοι δημοτικοί φορείς και η ΕΕΑΑ υπογράφουν συμβάσεις συνεργασίας με στόχο την αποτελεσματικότερη οργάνωση της ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας της περιοχής τους.

Πέραν των γενικότερων ωφελειών από την ανακύκλωση υλικών (εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, αποφυγή εκπομπής αερίων θερμοκηπίου), το οφέλη των Δήμων από την συμμετοχή τους σε έργο Ανακύκλωσης στους Μπλε Κάδους είναι σημαντικά:

Σε πρώτο επίπεδο εκπληρώνεται η νομική τους υποχρέωση για υλοποίηση έργου ανακύκλωσης, γεγονός που τους επιτρέπει επιπλέον να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και άλλα Προγράμματα για έργα σχετικά με την διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Μέσω της ΕΕΑΑ τους παρέχεται δωρεάν εξοπλισμός συλλογής (οχήματα, μπλε κάδοι, μπλε κώδωνες) και υπηρεσίες διαλογής (ΚΔΑΥ) όπου μεταφέρουν τα προς αξιοποίηση υλικά. Παράλληλα η ΕΕΑΑ μεριμνά ώστε από κοινού να οργανώνονται και να υλοποιούνται προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων και της σχολικής κοινότητας του Δήμου.

Οι Δήμοι επιπλέον ωφελούνται σημαντικά από τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής των πολύτιμων αυτών υποδομών. Με την εκτροπή ποσοτήτων από τους ΧΥΤΑ, οι Δήμοι επωφελούνται και οικονομικά, εξοικονομώντας τέλη ταφής. Έτσι δίνεται η δυνατότητα να μειώσουν τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες ή να επενδύσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση των γενικότερων υπηρεσιών καθαριότητας που παρέχουν στους Δημότες.

Τέλος με την συμμετοχή του ένας Δήμος στην Ανακύκλωση Συσκευασιών στους Μπλε Κάδους δημιουργεί και συντηρεί θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης στον τομέα της συλλογής και διαλογής των αποβλήτων συσκευασίας σε τοπικό επίπεδο, ενώ αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής στις γειτονιές του και ενισχύει συνολικά την περιβαλλοντική συνείδηση και συμπεριφορά των πολιτών του.

#
Περισσότερες πληροφορίες για την ανακύκλωση συσκευασιών στους μπλε κάδους εδώ 

Sponsored article

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα