Με τη χορήγηση της τρίτης δόσης ασχολούνται οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες την ώρα που στο Ισραήλ πέρασαν, σιγά-σιγά, στην τέταρτη ενισχυτική δόση.

Όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του ιατρικού κέντρου Sheba Medical Centre, στο Τελ Αβίβ, το επιστημονικό επιτελείο ξεκίνησε πειραματικά τη χορήγηση τέταρτης δόσης σε ένα επιλεγμένο γκρουπ υγειονομικών. Η μελέτη αφορά την αντίδραση ενός ακόμη γύρου ενισχυτικών δόσεων απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον.

Είναι προφανές πως η έκβαση της ισραηλινής μελέτης, τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται σε περίπου δύο εβδομάδες, βρίσκονται από τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας κοινότητας με φόντο την ταχύτατη εξάπλωση της Όμικρον.

Θυμίζουμε, εξάλλου, πως το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που ξεκίνησε εμβολιασμούς, ένα χρόνο πριν, όπως επίσης και η πρώτη χώρα που ξεκίνησε πρόγραμμα ενισχυτικών δόσεων, όταν η επήρεια των δύο δόσεων μειώθηκε αισθητά.

Το εθνικό πρόγραμμα της χώρας χρησιμοποιεί αποκλειστικά το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer μετά από διμερή συμφωνία για τη συλλογή στοιχείων από τους εμβολιασμούς.

Διχασμένη η επιτροπή

Με την διασπορά της Όμικρον να έχει ανεβάσει και πάλι στα ύψη τον αριθμό των κρουσμάτων και των νοσηλειών, ειδική επιτροπή ειδικών τάχθηκε την περασμένη εβδομάδα υπέρ της έναρξης και δεύτερης ενισχυτικής δόσης, αρχικά στους υγειονομικούς και κατόπιν στους άνω των 60 ετών και στα άτομα με ανοσολογικό πρόβλημα.

Η κυβέρνηση αποδέχτηκε την εισήγηση, όμως δεδομένου πως η επιτροπή των ειδικών εμφανίστηκε διχασμένη ως προς το αν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για να αιτιολογήσουν τέταρτη δόση, αποφασίστηκε πως η χορήγηση θα ξεκινήσει πειραματικά σε περιορισμένη βάση.

Η τελική έγκριση για τη δρομολόγηση της τέταρτης δόσης εκκρεμεί και θα δοθεί, εφόσον κριθούν ικανοποιητικά τα στοιχεία της μελέτης. Πάντως, δημοσιεύματα του Τύπου ανέφεραν σήμερα πως είναι πιθανόν οι αρχές να περιορίσουν τη δεξαμενή όσων μπορούν να λάβουν την τέταρτη δόση, μόνο στους άνω των 70 ετών.

«Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πόσο σοβαρή είναι η Όμικρον. Είναι ήδη σαφές πως είναι εξαιρετικά μεταδοτική, όμως το αν τελικά προκαλεί σοβαρή νόσηση αποτελεί το πιο σημαντικό ερώτημα» σχολίασε, μιλώντας στο Reuters, ο επικεφαλής της δοκιμής που διεξάγεται στο ιατρικό κέντρο Sheba.

Καλπάζει η Όμικρον 

Σημειώνεται πως στα 9,4 εκατ. κατοίκων περίπου το 63% έχει κάνει τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου και ένα 45% έχει λάβει και την ενισχυτική δόση. Την ίδια ώρα τα κρούσματα έχουν εκτιναχθεί κοντά στα 2.000 μέσα σε μια εβδομάδα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ μπήκε σε απομόνωση στο σπίτι του, από χθες, καθώς η 14χρονη κόρη του βγήκε θετική, πιθανότατα με Όμικρον. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την ώρα δεν έχει νοσήσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας