Να μην μοιράσουν μερίσματα για τα κέρδη της περσινής χρονιάς ζήτησε η τραπεζική εποπτική αρχή της Τουρκίας από τις εμπορικές τράπεζες της χώρας, προκειμένου να μην δουν την ρευστότητα τους να υποχωρεί περαιτέρω σε ένα διάστημα που η λίρα παραμένει στον… πάτο.

Αυτό δημοσιοποίησε σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, αναφέροντας μάλιστα πως η εποπτική αρχή της BDDK εμφανίζεται να μετέφερε τις προτάσεις(;) της προς τις τράπεζες μέσω της Ένωσης Τουρκικών Τραπεζών, αποφεύγοντας δηλαδή εσκεμμένα να εκδώσει ρητή, γραπτή εντολή για να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις στους ξένους επενδυτές και τα media.

Πέρυσι στις τράπεζες είχε επιτραπεί να καταβάλλουν μέρισμα έως και 10% επί των καθαρών κερδών τους προκειμένου να επιβραβεύσουν τους πιστούς μετόχους τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όμως, φέτος το τοπίο έχει αλλάξει σημαντικά, με την επιθετική μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, παρά το άλμα του πληθωρισμού, να έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την τουρκική λίρα και οικονομία.

Ήδη οι αρχές είχαν ανακοινώσει σχέδια για μια τονωτική ένεση ύψους 51,5 δισ. λιρών προς τις κρατικές τράπεζες προκειμένου να περιορίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν υποστεί από την αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος. Όμως, εκτιμήσεις θέλουν την Άγκυρα να δαπανά τουλάχιστον 3,8 δισ. δολάρια για την ώθηση της κεφαλαιοποίησης τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή