Η τιμή του πετρελαίου ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο 7ετίας, στα 90 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, καθώς η ουκρανική κρίση οδηγεί σε άνοδο την τιμή του μαύρου χρυσού, παρά τις ενδείξεις για την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της FED.

Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωσαν άνοδο κατά 85 σεντς, ή 0,94% και ανήλθαν σε 90,80 δολάρια το βαρέλι. Τα futures του WTI  ενισχύθηκαν κατά 79 σεντς, ή 0,9%  και ανήλθαν σε 88,07 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του Brent σκαρφαλώνει πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε επτά χρόνια εν μέσω εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Η Ρωσία -ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο- και η Δύση βρίσκονται σε διαμάχη για την Ουκρανία, πυροδοτώντας του φόβους και τις ανησυχίες  για ενδεχόμενη διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη.

Στην αρχή της συνεδρίασης και τα δύο συμβόλαια διαπραγματεύοταν σε χαμηλότερες τιμές, καθώς  η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο και σχεδιάζει να τερματίσει τις αγορές ομολόγων εκείνο τον μήνα στη μάχη της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. 

Το δολάριο ενισχύθηκε μετά τις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας, καθιστώντας το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται στη συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ+  που είναι προγραμματισμένη για τις 2 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters τα μέλη θα θα διατηρήσουν την αρχική απόφασή τους για αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια τη μέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές