Η επιθετική στροφή της ΕΚΤ οδήγησε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2020, μετατοπίζοντας την εστίαση στα κεφάλαια στα κεφάλαια των τραπεζών και στην πορεία του καθαρού επιτοκιακού κόστους (ΝΙΙ), επισημαίνει η JP Morgan, σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες.

Εκτιμά επίσης, ότι με τη απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κινείται τώρα περίπου στο 2,5% (από 0,9% τον Σεπτέμβριο του 2021), η αρνητική επίπτωση στους δείκτες CET1 των τραπεζών θα είναι 40 μονάδες βάσης από το 3ο τρίμηνο του 21 έως σήμερα.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν σχετικά υψηλό προσανατολισμό στην αύξηση των επιτοκίων, και λαμβάνοντας υπόψη την πρόβλεψη για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ έως το τέλος του 2023 εκτιμά αύξηση 10% στα κέρδη ανά μετοχή έως το 2024, από τα επιπλέον NII.

Αυτό αρκεί για να αντισταθμίσει βιώσιμα τη συνεχιζόμενη πίεση απόδοσης στα κεφάλαια, με δυνατότητα πρόσθετου οφέλους από περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων το 2024.

Στο πλαίσιο αυτό η JP Morgan αναφέρει ότι «συνεχίζουμε να μας αρέσουν οι ελληνικές τράπεζες» καθώς οι μονοψήφιοι δείκτες NPE είναι πλέον σταθεροί στο μέλλον και οι προοπτικές για αύξηση των δανείων και τη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROTE έχουν βελτιωθεί εμφανώς.

Μετά από απόδοση +27% ετησίως, οι μετοχές διαπραγματεύονται πλέον στο 0,56x έναντι 0,90x του μέσου όρου της Ευρωζώνης και θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν περαιτέρω καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη της αγοράς στα ROTEs στο 8-10%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις