Σε αντίμετρα για τις κυρώσεις προχωρά η Ρωσία. Συγκεκριμένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε στην υπογραφή προεδρικού διατάγματος το οποίο ανοίγει το δρόμο για τον περιορισμό των ρωσικών εξαγωγών πρώτων υλών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται για την ώρα ποια προϊόντα θα επηρεαστούν.

Η λίστα των προϊόντων πρόκειται να διαμορφωθεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την Τετάρτη. Επίσης, το Κρεμλίνο διέταξε την κυβέρνηση να διαμορφώσει μια λίστα κρατών εναντίον των οποίων θα στραφούν οι περιορισμοί με άμεση ισχύ.

Η Ρωσία είναι κορυφαία χώρα εξαγωγής ενεργειακών προϊόντων, μετάλλων, αλλά και αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα ήδη η κρίση που έχει πυροδοτηθεί να έχει οδηγήσει σε ράλι τις τιμές όλων των commodities.

Μέχρι τώρα τα αντίμετρα της Ρωσίας ήταν αρκετά περιορισμένα, έχοντας κυρίως σαν στόχο να εμποδίσει την έξοδο συναλλάγματος από τη χώρα. Η απειλή της για τη δημιουργία μιας λίστας «μη φιλικών κρατών» ήταν αρκετά ασαφής, ενώ ο ισχυρισμός της πως μπορεί να κλείσει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου του Nord Stream 1 είχε εκληφθεί μόνο ως απειλή.

Ωστόσο, η Δύση ανέβασε τον πήχη σήμερα με το νέο πακέτο κυρώσεων με αιχμή του δόρατος το ενεργειακό εμπάργκο των ΗΠΑ και της Βρετανίας, όπως και την πρόθεση της Ε.Ε. να μειώσει γρήγορα την εξάρτηση της από τις ρωσικές ενεργειακές ροές, παρά το γεγονός ότι ο διχασμός ανάμεσα στα κράτη μέλη δύσκολα θα οδηγήσει σε ανάλογο εμπάργκο και από την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, το Κρεμλίνο αυτή τη φορά θα απαντήσει και το ακριβές περιεχόμενο της απάντησης του θα φανεί τις επόμενες ώρες…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση