Τις ελληνικές θέσεις σε όλο το φάσμα των διμερών και πολυμερών επιπέδων της ελληνοαμερικανικής ενεργειακής συνεργασίας, από τον Στρατηγικό Διάλογο και τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο EMGF, έως τη συμμετοχή της Ελλάδας στο PTECC και το σχήμα ενισχυμένης συνεργασίας 3+1, ανέλυσε διεξοδικά η γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε σειρά συναντήσεων που είχε με αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον στις 14 και 15 Μαρτίου.

Οι συναντήσεις, στις οποίες η κα Σδούκου συνοδευόταν από τον Συντονιστή Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθ. Θεόδωρο Τσακίρη, πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο του 3ου Delphi Forum της Ουάσιγκτον. Συμπεριέλαβαν συσκέψεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ενεργειακά Θέματα, Harry Kamian, τον υφυπουργό Ενέργειας για Διεθνή Θέματα, Dr. Andew Light και τις βοηθούς υφυπουργούς Εξωτερικών, Erika Olson, Laura Lochman και Anna Shpitsberg.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η κα Σδούκου υπογράμμισε την έμπρακτη αλληλεγγύη που προσέφερε και προσφέρει η Ελλάδα στην Ουκρανία, αναλύοντας παράλληλα τα μέτρα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του πρωθυπουργού, για την ύπαρξη έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μέσα από τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ακόμη, παρουσίασε τις βασικές πτυχές της ελληνικής στρατηγικής για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, τονίζοντας ταυτόχρονα τη στρατηγική σημασία του φυσικού αερίου ως εγγυητή της μετάβασης αυτής και την ανάγκη να διασφαλιστεί σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο η πανευρωπαϊκή ασφάλεια τροφοδοσίας υπό συνθήκες πόλεμου και υψηλών ενεργειακών τιμών.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήδη πρωταγωνιστεί σε περιφερειακό επίπεδο στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου μέσα από την προώθηση έργων, που μειώνουν και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο μπορούν να μειώσουν περαιτέρω την υπερεξάρτηση της ΝΑ και Κεντρικής Ευρώπης όπως ο ΤΑΡ και η προοπτική επέκτασης της δυναμικότητάς του, ο IGB, o αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, το FSRU της Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός EastMed που θα μπορούσε να ξανατεθεί στο τραπέζι υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργεί ο στόχος της ΕΕ να εκμηδενίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αντίστοιχες δημόσιες δηλώσεις έγιναν από τον αμερικανό υφυπουργό Ενέργειας, Andrew Light, αλλά και τον Γερουσιαστή Menendez.

Τέλος η κα Σδούκου ανέδειξε τη στρατηγική βαρύτητα των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων για τη μεσοπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου υπογραμμίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας μέσω των σχεδίων EuroAsia και GREGY ευχαριστώντας την αμερικανική κυβέρνηση για τις σταθερές δηλώσεις υποστήριξης του EuroAsia. Το καλώδιο αυτό θα τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων της ομάδας 3+1 που θα συγκληθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green