Στη δημιουργία ενός ναυτιλιακού γίγαντα στον κλάδο των δεξαμενοπλοίων οδηγεί η συγχώνευση της ναυτιλιακής εταιρείας Euronav NV με τη Νορβηγική Frontline Ltd.

Η νέα εταιρεία θα έχει κεφαλαιοποίηση άνω των 4,2 δισ. δολαρίων, και ένα στόλο από 146 δεξαμενόπλοια εκ των οποίων 69 VLCC, 57 suezmaxes και 20 LR2/aframaxes. Οι μέτοχοι της Euronav θα αντιπροσωπεύουν το 59% των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου, με την Frontline να λαμβάνει το 41%.

Η νέα εταιρεία θα έχει τον μεγαλύτερο στον κόσμο στόλο δεξαμενοπλοίων VL:CC όπως επίσης και Suezmax, γεγονός που της δίνει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Οι αναλυτές και οι επενδυτικοί οίκοι υποστηρίζουν ότι η συγχώνευση των δυο εταιρειών Euronav και της Frontline είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο πλευρές.

Με βάση τη συμφωνία, κάθε μέτοχος της Euronav θα λάβει 1,45 μετοχές της Frontline. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η νέα εταιρεία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της σε Βέλγιο, Νορβηγία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Σιγκαπούρη και ΗΠΑ με την ονομασία Frontline. Επικεφαλής της ενοποιημένης εταιρείας θα είναι ο κ. Hugo De Stoop, αναλαμβάνοντας CEO, και το ΔΣ θα απαρτίζεται από επτά μέλη.

Επισημαίνεται ότι η Βελγική οικογένεια Saverys ήταν οι πιο μεγάλοι μέτοχοι στην εισηγμένη στο αμερικάνικο και βελγικό  χρηματιστήριο Euronav με 13,22% μετά από συνεχείς αγορές μετοχών το τελευταίο διάστημα. Δεύτερος σε μέγεθος μέτοχος ήταν ο νορβηγός εφοπλιστής John Fredriksen με περίπου 10% που αγόρασε τον τελευταίο χρόνο. Ο ίδιος είναι μεγαλομέτοχος στην Frontline επίσης εισηγμένη στο αμερικάνικο και νορβηγικό χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία