Μπορεί η Moody’s να έδωσε νέα ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και οι επενδυτές να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την επανέκδοση του 7ετούς ελληνικού ομολόγου, αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε έντονα πτωτική τροχιά, καθώς αποτυπώνει τους φόβους για την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της Ρωσίας.

Έτσι, ο γενικός δείκτης κινείται με απώλειες 2,25% στις 917,79 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ.

Κίνδυνος ενεργειακού blackaout;

Τελικά ο μεγάλος κίνδυνος από την Ρώσο-ουκρανική σύγκρουση βρίσκεται όλο και πιο κοντά, απειλώντας με ενεργειακό blackout τις χώρες που δεν αποδέχονται τις πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια, κατά απαίτηση της Μόσχας. Οι ανησυχίες μάλιστα έρχονται να προστεθούν στα ήδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, στον απόηχο της έλλειψης εμπορευμάτων και των προβλημάτων εφοδιασμού.

Πάντως το ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets δεν έχει εκλέιψει, όπως φαίνεται και στην υψηλή ζήτηση για την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ot.gr, οι προσφορές υπερβαίνουν τα 5,8 δισ. ευρώ, εξέλιξη που συνέβαλε να ανεθωρηθεί προς τα κάτω το guidance για το επιτόκιο σε mid swap +110 μονάδες βάσης (από mid swap +115 μ.β. κατά την έναρξη του βιβλίου νωρίτερα σήμερα).

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Βιοχάλκο, η ΔΕΗ, η Λάμδα και η Quest σημειώνουν απώλειες άνω του 3%, ενώ σοβαρές είναι και οι αναταράξεις σε Coca Cola, Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ, οι οποίες χάνουν πάνω από 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών