
Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε και η σημερινή συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε. που προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να φτάσουν σε συμφωνία για το έκτο πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, που φαίνεται να αποδίδεται στην συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Ουγγαρίας, περιπλέκει την ατζέντα των επόμενων ημερών.
Εξάλλου, η συνάντηση είχε οριστεί εσκεμμένα πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των κρατών μελών του G7, έτσι ώστε ιδανικά να υπάρχει συμφωνία για τις νέες κυρώσεις από την Ευρώπη, ώστε να ενημερωθούν σχετικά οι υπόλοιποι ηγέτες και να καθορίσουν τις κινήσεις τους. Αποκλειστικό θέμα της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ομάδας θα είναι, άλλωστε, το Ουκρανικό, η πιθανότητα κλιμάκωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ομάδα, όπως και η τήρηση και εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί.
Στην τηλεδιάσκεψη του G7 έχει κληθεί να συμμετέχει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος από την πλευρά του ζητά επίμονα πιο σκληρά μέτρα κατά της Μόσχας με σημείο αιχμής τον ενεργειακό κλάδο.

Οι συνομιλίες στα τεχνικά κλιμάκια
Τα τεχνικά κλιμάκια των 27 μονίμων αντιπροσώπων έχουν αναλάβει να ξεδιαλύνουν τις λεπτομέρειες της πρότασης της Κομισιόν για το έκτο πακέτο των κυρώσεων, που επικεντρώνονται κυρίως στο ρωσικό αργό, αλλά περιλαμβάνουν και άλλα μέτρα όπως η διεύρυνση των ρωσικών τραπεζών που θα «κοπούν» από το SWIFT, αλλά και περιορισμοί στη δυνατότητα των Ρώσων να αγοράσουν ιδιοκτησίες σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Το ακανθώδες σημείο έχει να κάνει βέβαια με την απαγόρευση των εισαγωγών και της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου. Είναι γνωστό πως αρκετές χώρες έχουν εκφράσει ενστάσεις και έχουν τουλάχιστον ζητήσει περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα λόγω της υψηλής εξάρτησης τους από τις ρωσικές εισαγωγές.
Διαβάστε επίσης: Πόσο πλήττουν το Κρεμλίνο οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο;
Το σχέδιο της Κομισιόν κάνει λόγο για σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών αργού από τη Ρωσία μέσα στους επόμενους έξι μήνες και του διυλισμένου πετρελαίου μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία διασφάλιζαν περισσότερο μεταβατικό χρόνο, ενώ δημοσιεύματα ανέφεραν πως και η Κροατία έχει ζητήσει περίοδο χάριτος.
Η τροποποιημένες προτάσεις έδιναν περιθώρια στην Ουγγαρία και στην Σλοβακία μέχρι τα τέλη του 2024 και στην Τσεχία μέχρι τον Ιούνιο του 2024, όμως φαίνεται πως στο τραπέζι δεν συζητείται μόνο ο χρόνος εφαρμογής, όσο και η δρομολόγηση επιπλέον κονδυλίων, ώστε οι εν λόγω χώρες να επενδύσουν στην δημιουργία ή τροποποίηση των υποδομών τους και την διασφάλιση εναλλακτικών προμηθευτών.
Σε προ ημερών δηλώσεις του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, υποστήριξε πως οι ενστάσεις είναι κατανοητές κυρίως από περίκλειστες χώρες που μέχρι τώρα λάμβαναν το πετρέλαιο που χρειάζονταν σχεδόν αποκλειστικά από τη Ρωσία.
Βέβαια, οι παραχωρήσεις αυτές δεν φαίνεται για την ώρα να ικανοποιούν την Βουδαπέστη του υπερσυντηρητικού Βίκτορ Όρμπαν. Πληροφορίες αναφέρουν πως και σήμερα η επίτευξη συμφωνίας μπλοκαρίστηκε από την Ουγγαρία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται σε ποιο σημείο εντοπίζεται η διαφωνία της.
Τα επόμενα βήματα
Εφόσον οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ε.Ε. δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αναγκαστικά και τις επόμενες ημέρες. Πάντως, ο κύριος Μπορέλ είχε αποκαλύψει πως, αν τα τεχνικά κλιμάκια δεν καταλήξουν σε συμφωνία, θα δρομολογηθεί μια έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης, μέσα στην εβδομάδα, οι οποίοι θα αναλάβουν να ξεδιαλύνουν το κουβάρι και να συμφωνήσουν άμεσα στο νέο πακέτο.
Το νέο ευρωπαϊκό πακέτο θα ήταν μια καλή αρχή για τη συζήτηση που θα διεξαχθεί αργότερα, στην τηλεδιάσκεψη του G7, καθώς τα κράτη μέλη της Ομάδας προσανατολίζονται επίσης να σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους. Ειδικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπαίντεν, το έχει δηλώσει ανοιχτά, θέλοντας να διευρύνει το περιοριστικό δίχτυ για τις ρωσικές επιχειρήσεις και τα εταιρικά συμφέροντα και πρόσωπα που συνδέονται με το Κρεμλίνο.
Είναι δε, προφανές πως η Δύση ήθελε ιδανικά να αποστείλει από σήμερα ένα ολοκληρωμένο, νέο σκληρό μήνυμα προς το Κρεμλίνο ενόψει της αυριανής εθνικής γιορτής της Ρωσίας για την Ημέρα της Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας. Ο κύριος Πούτιν έχει στήσει μια μεγαλειώδη πολιτική και στρατιωτική φιέστα στη Μόσχα και στην ομιλία που θα εκφωνήσει σκοπεύει να μεταφέρει το… θρίαμβο της Ρωσίας επί των Ουκρανών νεοναζιστών και κυρίως να είναι λίαν απειλητικός προς τη Δύση.


Latest News

Topshop, η επιστροφή - Πώς θα ανακάμψει η Asos τη βασική της μάρκα
Φυσική παρουσία και ηλεκτρονικό κατάστημα ετοιμάζει η βρετανική Asos για την Topshop

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας
Η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή

Μειωμένο το guidance της P&G για το 2025 καθώς υποχωρεί η ζήτηση
Εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, μειώνεται η ζήτηση και εταιρείες όπως η P&G αναθεωρούν τις προβλέψεις τους - Προς τα κάτω

Η Ισπανία ακυρώνει την αγορά πυρομαχικών από το Ισραήλ κάτω κάτω από εσωτερική πολιτική πίεση
Η αγορά, αξίας 6,6 εκατομμυρίων ευρώ, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ισπανία

Γκρεμίστηκαν οι μετοχές της Kering - Προβλήματα για την Gucci
Η πτώση των πωλήσεων της Gucci και το τέταρτο τρίμηνο έδειξε ότι η αισθητική της αναμόρφωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες

Χαμηλώνει τον πήχη για τα κέρδη η PepsiCo, ελέω Τραμπ
O κολοσσός τροφίμων PepsiCo ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει μέτρα» προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις της στη Βόρεια Αμερική

Οι ασκήσεις ισορροπίας του Τόκιο με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο - Όχι στην οικονομική πίεση της Κίνας
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας ενώ οι ΗΠΑ ο επίσημος σύμμαχος ασφαλείας της

Μήνυση από δώδεκα πολιτείες κατά της κυβέρνησης Τραμπ για τους δασμούς
Οι δασμοί Τραμπ θα έπρεπε να θεωρούνται παράνομοι, σύμφωνα με την αγωγή, που θέλει να εμποδίσει την εφαρμογή τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημία

Η Κίνα διαψεύδει ότι γίνονται συνομιλίες με τις ΗΠΑ - Ζητά να ανακαλέσει η Ουάσινγκτον τους μονομερείς δασμούς
Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα... θα πρέπει να ακυρώσουν όλα τα μονομερή μέτρα για την Κίνα, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Μπρουνό Λε Μερ: Να αναλάβει η ΕΕ μέρους του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών
Τι προτείνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ