Πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ουκρανία ύψους 1,49 δισ. δολαρίων ενέκρινε η Παγκόσμια Τράπεζα. Σκοπός της χρηματοδότησης είναι να μπορέσει η ουκρανική κυβέρνηση να καταβάλει τους μισθούς των δημοσίων λειτουργών και των εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Πάνω από 2 δισ. δολάρια

Με το νέο πακέτο χρηματοδότησης οι χορηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Κίεβο ανέρχονται συνολικά μέχρι τώρα σε περισσότερα από 4 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Μαρτίου, ο διεθνής χρηματοπιστωτικός θεσμός ενέκρινε τη χορήγηση χρηματοδότησης 3 δισ. δολαρίων και την άμεση εκταμίευση 489 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί περίπου 2 δισ. δολάρια.

Ακόμη, η νέα χρηματοδότηση έχει τριτεγγυήτριες χώρες τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Δεν ξεκαθάρισε, πάντως, εάν πρόκειται για δωρεά ή δανεισμό.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι σκοπός της χορήγησης είναι να ωφεληθούν «οι απλοί πολίτες» και ότι η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί σε τομείς όπως «η ύδρευση, η αποχέτευση, η θέρμανση, η ηλεκτροδότηση, η ενεργειακή αποδοτικότητα, το οδικό δίκτυο, η κοινωνική προστασία, η παιδεία και η υγεία».

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Συστάσεις προς τις κυβερνήσεις για την διαχείριση των υψηλών τιμών σε καύσιμα και τρόφιμα

Η διατήρηση των ουκρανικών κυβερνητικών θεσμών σε λειτουργία θα αποτελέσει «το θεμέλιο της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης», επισημαίνεται μεταξύ άλλων. Ο πόλεμος που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου με τη ρωσική εισβολή βύθισε τη χώρα σε ύφεση και ανάγκασε εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Αναθεώρηση προβλέψεων

Στο μεταξύ, οι αλυσιδωτές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και μάλιστα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, την ώρα που οι παγκόσμιες οικονομίες προσπαθούν να ακακάμψουν, οδηγούν σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Προειδοποιεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία με αποτέλεσμα πολλές χώρες να είναι αντιμέτωπες με την ύφεση. Στην έκθεσή της υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά ένα τρίτο για το 2022.

Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 2,9% το 2022 από 5,7% το 2021, που ισοδυναμεί με 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με την πρόβλεψη Ιανουαρίου, ενώ εκτιμά ότι η ανάπτυξη είναι πιθανό να κυμανθεί κοντά σε αυτό το επίπεδο το 2023 και το 2024.

Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού

Όσον αφορά τον πληθωρισμό ανέφερε ότι θα πρέπει να μετριαστεί το επόμενο έτος, αλλά πιθανότατα θα παραμείνει πάνω από τους στόχους σε πολλές οικονομίες.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μεγεθύνει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία εισερχέται στην κατάσταση που θα μπορούσε να είναι «μια παρατεταμένη περίοδος ισχνής ανάπτυξης και αυξημένου πληθωρισμού», αναφέρει στην έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, προειδοποιώντας ότι οι προοπτικές θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα χειρότερες.

Διαβάστε επίσης: Ο πληθωρισμός και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

«Η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί στο 2,1% το 2022 και στο 1,5% το 2023,» είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ντέιβιντ Μάλπας «οδηγώντας την κατά κεφαλήν ανάπτυξη κοντά στο μηδέν, εάν οι καθοδικοί κίνδυνοι υλοποιηθούν.»

Η παγκόσμια ανάπτυξη, όπως εξηγεί ο Μάλπας, πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα νέα lockdown στην Κίνα, τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και τoν αυξανόμενο κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού- μια περίοδο αδύναμης ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά στη δεκαετία του 1970.

«Ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού είναι σημαντικός», σημειώνει ο Μάλπας. «Η υποτονική ανάπτυξη θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας λόγω των χαμηλών επενδύσεων στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Με τον πληθωρισμό να τρέχει σε υψηλά επίπεδα, η προσφορά αναμένεται να αυξηθεί αργά και υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Μεταξύ 2021 και 2024, ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης προβλέπεται να επιβραδυνθεί κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες, προσθέτει ο πρόεδρος, περισσότερο από το διπλάσιο της επιβράδυνσης που παρατηρήθηκε μεταξύ 1976 και 1979.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή