Αυξάνονται για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες τα κρούσματα κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με νέα στοιχεία, τα οποία προειδοποιούν για μια πιθανή περαιτέρω άνοδο.

Συνολικά 989.800 άτομα βρέθηκαν θετικά στον ιό την εβδομάδα από τις 27 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου – από 953.900 μια εβδομάδα νωρίτερα – έδειξαν οι εκτιμήσεις του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS).

Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1,5% του πληθυσμού, ή ένα στα 65 άτομα.

Ανακήρυξαν το… τέλος της πανδημίας

Κι όλα αυτά, σε μια συγκυρία που ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ υποστήειξε ότι η Covid-19 «δεν είναι πλέον πανδημία», περιγράφοντάς την ως «ενδημική» όπως η γρίπη και άλλοι ιοί. «Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι ως χώρα για το πώς το αντιμετωπίσαμε», πρόσθεσε μιλώντας στους The Times.

Η άνοδος των κρουσμάτων που καταγράφηκε από τη βρετανική στατιστική υπηρεσία (ONS) πιθανότατα οφείλεται στην αρχική παραλλαγή Omicron BA.1 και στις νεότερες παραλλαγές BA.4 και BA.5.

Ενώ και οι τέσσερις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψαν αύξηση των κρουσμάτων, η ONS σχολίασε ότι οι συνολικές τάσεις στη Σκωτία και την Ουαλία ήταν «αβέβαιες». Στις 2 Ιουνίου, η Αγγλία είχε 797.500 κρούσματα, η Βόρεια Ιρλανδία 27.700, η Ουαλία 40.500 και η Σκωτία 124.100 κρούσματα.

Τα δεδομένα, τα οποία βασίζονται σε επιβεβαιωμένα θετικά αποτελέσματα τεστ Covid-19 όσων ζουν σε ιδιωτικά νοικοκυριά, δίνουν μια πρώιμη προβολή της πορείας που μπορεί να πάρει ο ιός τις επόμενες εβδομάδες.

Μπροστά σε ένα νέο κύμα;

Ορισμένοι ερευνητές υγείας και γιατροί έχουν προειδοποιήσει ότι η αύξηση των κρουσμάτων υποδηλώνει ότι έρχεται ένα νέο κύμα λοιμώξεων Covid-19

«Ένα νέο κύμα ξεκινά τώρα», δήλωσε η Κριστίνα Πέιτζελ, διευθύντρια της Μονάδας Κλινικής Επιχειρησιακής Έρευνας του University College London και μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας Independent Sage, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή.

«Δεδομένης της θέσης που βρισκόμαστε τώρα, αναμένω ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή δεν περιλαμβάνουν το τετραήμερο εορτασμών του Πλατινένιου Ιωβηλαίου του Ηνωμένου Βασιλείου, για τον εορτασμό των 70 χρόνων της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο θρόνο, που συνοδεύτηκε από πολλές και μαζικές κοινωνικές συναθροίσεις.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα δεδομένα για την επόμενη εβδομάδα είναι κάπως καθυστερημένα ή μακριά από την πραγματικότητα.

«Τα πρόσφατα δεδομένα έδειξαν μια μικρή αύξηση στα ποσοστά θετικότητας και στις νοσηλείες με Covid-19. Αυτές οι μικρές αυξήσεις θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, καθώς τα δεδομένα ενδέχεται να υπόκεινται σε καθυστερήσεις λόγω της αργίας του Ιωβηλαίου», δήλωσε την Πέμπτη ο Δρ Τζέιμι Λόπεζ Μπερνάλ, σύμβουλος επιδημιολόγος στο UKHSA.

Αύξηση συναθροίσεων, μείωση ανοσία εμβολίων

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ONS, τα θετικά κρούσματα αυξήθηκαν μεταξύ των ατόμων ηλικίας 35 έως 49 ετών, με πρώιμα σημάδια αύξησης μεταξύ των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών. Τα κρούσματα μειώθηκαν σε άτομα ηλικίας 50 έως 69 ετών και άνω των 70 ετών.

Ο Σάιμον Κλαρκ, αναπληρωτής καθηγητής κυτταρικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ότι η πρόσφατη άνοδος ήταν «αναπόφευκτη», καθώς οι τακτικές κοινωνικές συναθροίσεις επανέρχονται και η ανοσία των εμβολίων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Η Omicron BA.1 είναι η αρχική παραλλαγή της Ομικρον που προκάλεσε την αύξηση των λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο και τις αρχές Ιανουαρίου αυτού του έτους. Οι νεότερες παραλλαγές BA.4 και BA.5, εν τω μεταξύ, χαρακτηρίστηκαν ως «ανησυχητικές παραλλαγές» από το UKHSA τον Μάιο και η αρχική έρευνα δείχνει ότι έχουν έναν βαθμό «ανοσολογικής διαφυγής», καθιστώντας δυσκολότερο για το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τον ιό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα