Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πανδημία, αλλά κυρίως η πολιτική επιτοκίων του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έχουν πλήξει σημαντικά την οικονομία της Τουρκίας με τον επίσημο πληθωρισμό να ξεπερνά το 73% και τον ανεπίσημο να είναι τουλάχιστον διπλάσιος.
Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Τουρκία
Αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, η οποία δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι ότι πολλοί, κυρίως επιστήμονες, γυρίζουν ή προτίθενται να γυρίσουν την πλάτη στην πατρίδα τους. Από αυτούς ένας σημαντικός αριθμός είναι γιατροί. Σύμφωνα μάλιστα με τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο μέχρι τα τέλη Μαΐου, 938 γιατροί εγκατέλειψαν την Τουρκία, ενώ πέρυσι ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 1.400.
Διαβάστε επίσης: Στο μυαλό του Ερντογάν
Η Ουτκού Οζμπάι εργάζεται εδώ και 20 χρόνια ως οδοντίατρος στην πατρίδα της. Σχεδιάζει ωστόσο να εγκαταλείψει την Τουρκία αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Η οδοντίατρος δηλώνει ότι λόγω του εκτινασσόμενου πληθωρισμού αμείβεται, ουσιαστικά, ολοένα και λιγότερο στην οδοντιατρική κλινική στην οποία εργάζεται. Λέει μάλιστα ότι πολλοί ασθενείς της δεν έρχονται στα ραντεβού επειδή δεν είναι πια σε θέση να την πληρώσουν.
Η Ουτκού Οζμπάι εμφανίζεται αποφασισμένη να φύγει από την πατρίδα της. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει αλλαγή επαγγέλματος: «Αν χρειαστεί θα εργαστώ ως οδοντίατρος μόνο για να πληρώνω τους λογαριασμούς μου. Είμαι ανύπαντρη μητέρα με ένα γιο 9 ετών. Δεν αντέχω πια οικονομικά τις δαπάνες για το σχολείο του. Γίνεται ολοένα και δυσκολότερο να ανταπεξέλθω στις οικονομικές μου υποχρεώσεις».
Η οικονομική κρίση ζημιώνει το AKP
Όλο και συχνότερα τούρκοι γιατροί συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις για τις άσχημες συνθήκες εργασίας και τις χαμηλές απολαβές, τις οποίες ροκανίζει συνεχώς ο πληθωρισμός. Πολλοί εργαζόμενοι φεύγουν από την Τουρκία με προορισμό την Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία, στην οποία υπάρχει μεγάλη τουρκική κοινότητα.
Αναφερόμενος στις πολιτικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ο οικονομολόγος Βεϊσέλ Ουλουσόι τονίζει: «Ο πληθωρισμός επηρεάζει σημαντικά τα πολιτικά πράγματα. Η οικονομική κρίση συρρικνώνει σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό ψηφοφόρων του κυβερνώντος ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν».
Η τουρκάλα οδοντίατρος πάντως εμφανίζεται πεπεισμένη ότι παρά τις όποιες δυσκολίες στο εξωτερικό θα έχει σίγουρα εκεί καλύτερη τύχη από ό,τι στην Τουρκία: «Θα έχω τη ζωή που μου αξίζει. Και ο γιός μου θα πάει σε ένα καλό σχολείο απολαμβάνοντας μια καλή εκπαίδευση στην Ευρώπη».
Πηγή: Deutsche Welle, Euronews, dpa
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;