Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ της Πολωνίας και της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) για την δρομολόγηση ενός μέγα δανείου ύψους 450 εκατ. ευρώ, με στόχο την στήριξη της φιλοξενίας των Ουκρανών προσφύγων στη χώρα.

Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία καταγγέλλει ως γεωπολιτική μονοπώληση την απόφαση της ΕΕ για Ουκρανία και Μολδαβία

Πρόκειται για το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δοθεί ποτέ από την CEB, με τον διοικητή της Κάρλο Μοντιτσέλι να στέκεται στην ανάγκη υποστήριξης της Πολωνίας που από την αρχή της κρίσης δέχτηκε και τον μεγαλύτερο όγκο των προσφύγων από την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Ανησυχία για τα πυρηνικά της Ζαπορίζια 

«Αυτό το δάνειο είναι το πιο σημαντικό που έχει εγκριθεί ποτέ από τη CEB. Θα υποστηρίξει το σχέδιο της κυβέρνησης της Πολωνίας που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τη μαζική εισροή ανθρώπων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Δραματικές εκκλήσεις για την ενεργειακή κρίση στην Γερμανία 

«Το μέγεθος του δανείου αποδεικνύει την σαφή υποστήριξη της CEB για την έγκαιρη και αποτελεσματική βοήθεια προς την Πολωνία, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου οικονομική πρόκληση και ανθρώπινη τραγωδία» σχολίασε ο ίδιος ο Μοντιτσέλι.

Από την πλευρά της η Πολωνή υπουργός Οικονομικών, Μαγκνταλένα Ρζιεσκόφσκα, εξήγησε πως προτεραιότητα της Βαρσοβίας είναι η κάλυψη των αναγκών των προσφύγων, με την δρομολόγηση έκτακτων επιδομάτων διαβίωσης και στέγασης, αλλά και για την φροντίδα των παιδιών. Μάλιστα επεσήμανε πως η συμφωνία με την CEB είναι το καλύτερο παράδειγμα για την δυνατότητα της τράπεζας να βοηθά τα κράτη μέλη, όποτε το χρειάζονται.

Υπολογίζεται πως η Πολωνία φιλοξενεί σήμερα 4 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον 14 εκατ. Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του πολέμου και από αυτούς, πάνω από 8 εκατ. αναγκάστηκαν να περάσουν τα σύνορα αναζητώντας καταφύγιο σε χώρες της Ευρώπης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή