Λιγότερο από έναν μήνα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 21 Ιουλίου, όπου θα ανακοινωθεί η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από πολλά χρόνια, και καθώς ο πληθωρισμός δεν φαίνεται να δείχνει ακόμα σημάδια κορύφωσης, ένα νέο ραντεβού μονοπωλεί την επικαιρότητα τις επόμενες ημέρες.

Από αύριο Δευτέρα 27 Ιουνίου έως και την Τετάρτη 29 Ιουνίου, η Κεντρικής Τράπεζα της Πορτογαλίας διοργανώνει το ετήσιο Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με κεντρικό θέμα τις προκλήσεις για τη νομισματική πολιτική σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.

Διαβάστε επίσης – Πληθωρισμός: Οικονομίες και αγορές στη δίνη των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων

Στην πορτογαλική Ριβιέρα

Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στην Σίντρα, τη γραφική πόλη της Πορτογαλικής Ριβέρας, που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Η επιστροφή των υψηλών επιτοκίων

Για τις πρώτες ημέρες του φόρουμ έχουν προγραμματιστεί αρκετές σημαντικές ομιλίες, τραπεζιτών, ακαδημαϊκών και αξιωματούχων, ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται στην Τετάρτη.

Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας θα βρεθούν στο ίδιο πάνελ συζήτησης η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι και ο Αγκουστίν Καρστέν, Γενικός Διευθυντής της Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Διαβάστε επίσης: Federal Reserve: Έρχονται νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Παράπλευρες απώλειες

Καθώς καθένας από αυτούς προσπαθεί να θέσει τις τιμές υπό έλεγχο, γνωρίζουν ότι κάθε τους κίνηση έχει αντίκτυπο στους ψηφοφόρους, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στις κυβερνήσεις.

Και βέβαια καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή, μεταξύ πληθωρισμού και ύφεσης… Το ποσοστό κατά το οποίο θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια ώστε να ανακόψουν το πληθωριστικό ράλι, ώστε να μην βυθίσουν τις οικονομίες σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Δεν είναι τυχαίο ότι το επαναλαμβανόμενο θέμα στο forum της ΕΚΤ επικεντρώνεται στις «προκλήσεις για τη νομισματική πολιτική σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο».

Η ανάλυση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από την Goldman Sachs δείχνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να είναι η λιγότερο διστακτική σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων, ακόμα κι αν οι αξιωματούχοι της δεν έχουν καν ξεκινήσει. Η Λαγκάρντ διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες την Παρασκευή ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Η αλλαγή του θέματος

Αξιοσημείωτη είναι επίσης και επισήμανση στην ιστοσελίδα του Forum ότι «το θέμα του φετινού φόρουμ έχει αλλάξει για να αντικατοπτρίζει τις πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις».

Και προσθέτουν:

«Στο φετινό Φόρουμ θα εξετάσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η οικονομία της ζώνης του ευρώ. Ο υψηλότερος πληθωρισμός, ιδίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας, των ελλείψεων προσφοράς που σχετίζονται με την πανδημία και της απελευθέρωσης της περιορισμένης ζήτησης, έχει δημιουργήσει ένα δύσκολο και αβέβαιο περιβάλλον για τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές προοπτικές, ιδιαίτερα για την Ευρώπη. Θα εξετάσουμε τις επιπτώσεις όλων αυτών για την οικονομία της ζώνης του ευρώ στο παγκόσμιο πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των τάσεων που φαίνεται να έχουν ενισχυθεί από την πανδημία και πώς μπορεί να επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική στο μέλλον».

Ειδικότερα, στο θέμα του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ και των αιτιών του, θα συζητήσουν τον ρόλο των διεθνών δικτύων παραγωγής και βασικούς παράγοντες στη συμπεριφορά των τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών εξελίξεων και των αλλαγών στις δομές προσφοράς. Όσον αφορά τη χάραξη νομισματικής πολιτικής, θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τον αντίκτυπο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και την έκρηξη των ακινήτων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συνεδρίες σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, δίνοντας τη δυνατότητα να εξετάσουν πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες και οι δυνατότητες για αυξημένη παγκοσμιοποίηση των υπηρεσιών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας, καθώς και να συζητήσουν ξανά τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας στο τρέχον παγκόσμιο περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά ενός πθανού ψηφιακού ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή