Τα αδιανόητα γίνονται πραγματικότητα.

Σουηδία και Φινλανδία υπογράφουν από κοινού (τριμερές) Μνημόνιο με… Τουρκία προκειμένου η τελευταία να άρει το βέτο της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Δύο υποδειγματικές δημοκρατικές χώρες με την κατ’ εξοχήν αυταρχική χώρα της Ευρώπης. Με το οποίο Μνημόνιο Σουηδία και Φινλανδία δεσμεύονται:

Να αλλάξουν την εσωτερική τους νομοθεσία προκειμένου να ικανοποιήσουν αιτήματα της Τουρκίας σχετικά με την τρομοκρατία.
Να προχωρήσουν στην ικανοποίηση αιτημάτων της Τουρκίας για απέλαση ή έκδοση «υπόπτων τρομοκρατίας» λαμβάνοντας υπόψη πληροφορίες που θα τους χορηγήσει η Τουρκία.
Να υποστηρίζουν ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Τουρκία για τη συμμετοχή της στις δραστηριότητες της κοινής αμυντικής πολιτικής και ιδιαίτερα στη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO) της ΕΕ.
Να καταργήσουν οποιοδήποτε εμπάργκο ή άλλον περιορισμό στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.
Οι δεσμεύσεις αυτές θα μπορούσαν να περιέχονται σε μία Δήλωση ή ένα ανακοινωθέν. Το Μνημόνιο είναι οιονεί νομικό μέσο. Και ας σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει ένα δεύτερο βέτο για την ένταξη των χωρών στο ΝΑΤΟ: την επικύρωση του σχετικού πρωτοκόλλου.

Αυτές και δέσμη άλλων δεσμεύσεων θα ήταν αδιανόητες για τις δύο χώρες εάν η αίσθηση της απειλής από τη Ρωσία και η ανάγκη να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δεν ήταν τόσο ισχυρή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion