Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη μεγάλη κερδισμένη αναδείχθηκε αναμφίβολα η ίδια η Βορειοατλαντική Συμμαχία, η οποία θα διευρυνθεί διά της ένταξης στους κόλπους της δύο κρατών σημαντικών και με μακρά παράδοση έως τώρα στην ουδετερότητα, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Το ΝΑΤΟ, ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα βρεθεί ξανά στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας, ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία θα αισθάνονται σαφώς ασφαλέστερες έναντι της «ρωσικής αρκούδας».

Η Ελλάδα προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με ηθικό ακμαιότατο και άριστα προετοιμασμένη για τα χειρότερα. Ο Τ. Ερντογάν και κορυφαίοι υπουργοί του, σε ένα παρατεταμένο αναθεωρητικό παραλήρημα, διέρρεαν στα τουρκικά ΜΜΕ ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα θέσουν ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νήσων στο Αιγαίο και ότι, εάν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει την παράλογη, ανιστόρητη και παράνομη αξίωσή τους, θα αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Ελλάδος στις στρατιωτικοποιημένες νήσους.

Ο Τ. Ερντογάν αντιλήφθηκε ωστόσο – λόγω της εκβιαστικής και καιροσκοπικής στάσης του στο ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, λόγω της προηγηθείσας ανάδειξης σε διεθνές επίπεδο από την Ελληνική Κυβέρνηση του στρατιωτικοποιημένου τουρκικού αναθεωρητισμού, αλλά και λόγω της επισήμως δεδηλωμένης απόφασης της Ελληνικής Κυβέρνησης να απαντήσει με σαρωτική επιχειρηματολογία σε κάθε είδους παράλογες, ανιστόρητες και παράνομες απαιτήσεις εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων – ότι δεν είχε το παραμικρό περιθώριο να αρθρώσει ούτε λέξη για τέτοιου είδους ζητήματα. Αντιθέτως, ο αμερικανός πρόεδρος Τζ. Μπάιντεν απαίτησε ευθέως από τον Τ. Ερντογάν «σταθερότητα στο Αιγαίο», απαίτηση που ισοδυναμεί όχι μόνον με αποδοκιμασία της πολεμικής ρητορικής της τουρκικής πολιτικής ελίτ, αλλά και με απόρριψη των απώτερων σχεδίων της Τουρκίας για το Αιγαίο εις βάρος της Ελλάδος.

Η Σουηδία και η Φινλανδία (σαφώς ωφελημένες από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ) κάθε άλλο παρά υπόχρεες θα αισθάνονται έναντι της Τουρκίας. Ο Τ. Ερντογάν επανεπιβεβαίωσε μεν τη συναίνεση του αμερικανού προέδρου για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, αλλά η συναίνεση αυτή άνευ της έγκρισης του Κογκρέσου δεν έχει καμία σημασία. Την ίδια ώρα η Ελλάδα εκκινεί επισήμως τη διαδικασία για την απόκτηση 20 + 20 μαχητικών F-35…

Στο «διά ταύτα», ο Τ. Ερντογάν βρίσκεται τραυματισμένος στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο της Τουρκίας, αφού εν τέλει συναίνεσε στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ αλλά και δεν τόλμησε να αρθρώσει ούτε λέξη εναντίον της Ελλάδος. Ταυτοχρόνως, σίγουρα προκάλεσε και την απογοήτευση του Βλ. Πούτιν, καθώς αποδείχθηκε καιροσκόπος και έναντι εκείνου… Μπορεί κάτι τέτοιο να θεωρηθεί «kazan-kazan», κ. Ερντογάν;

* Ο κ. Κωνσταντίνος Παΐδας είναι αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts