Βαρύ τίμημα πλήρωσε η Ιβηρική από το τελευταίο κύμα καύσωνα, με δεκάδες νεκρούς σε Ισπανία και Πορτογαλία, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών προς τους πολίτες και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σε αμφότερες τις χώρες.

Τα νούμερα προκαλούν έντονη ανησυχία για την ταχεία επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών, δεδομένου πως κάθε χρονιά φέρνει νέα ρεκόρ σε υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασίες και φωτιές. Άλλωστε το φετινό καλοκαίρι δεν έχει καν τελειώσει ακόμη!

Συγκεκριμένα το ισπανικό Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, σε υπολογισμούς του, αποδίδει στο κύμα του καύσωνα 510 θανάτους, κατά το διάστημα από 10 έως 16 Ιουλίου.

Αντιστοίχως ο επικεφαλής της αρμόδιας υγειονομικής αρχής της Πορτογαλίας Γκράτσα Φρέιτας, μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή της χώρας, έριξε την ευθύνη στον καύσωνα για την πλειονότητα από τους 1.065 υπερβάλλοντες θανάτους που καταγράφηκαν στην Πορτογαλία μεταξύ 7 και 18 Ιουλίου.

Υπερβάλλοντες θάνατοι χαρακτηρίζονται οι θάνατοι πάνω από τον εκτιμώμενο αριθμό των θανάτων που καταγράφεται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με βάση και τον μέσο όρο θανάτων κατά την ίδια περίοδο, τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ισπανίδα υπουργός Υγείας, Καρολίνα Ντάριας υποστήριξε πως τα νούμερα που δημοσίευσε το ισπανικό ινστιτούτο είναι ένας εκτιμώμενος αριθμός θανάτων που αποδίδεται στον καύσωνα και όχι ο επιβεβαιωμένος. Ωστόσο δεν αρνήθηκε την επιβάρυνση που επέφεραν οι θερμοκρασίες-ρεκόρ που «έψησαν» την Ισπανία και όχι μόνο.

Από τους 510 νεκρούς της Ισπανίας, πάνω από τους 200 ήταν ηλικιωμένοι, άνω των 85 ετών και από τους υπόλοιπους αρκετοί ήταν άνω των 65 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω