Ο καύσωνας ήρθε για να μείνει στην Ευρώπη. Ρεκόρ θερμοκρασιών σημειώνεται αυτό το καλοκαίρι και στη Βρετανία. 40,3 βαθμοί Κελσίου κατέγραψαν οι μετεωρολόγοι την Τρίτη στο Λίνκολνσαϊρ της ανατολικής Αγγλίας, ενώ στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου το θερμόμετρο έδειχνε 40,2 βαθμούς. Είναι η πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν επίσημες μετρήσεις που ο υδράργυρος σπάει το «φράγμα» των 40 βαθμών στη Βρετανία. Αλλά και το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας ήταν πολύ πρόσφατο: 38,7 βαθμοί Κελσίου στο Κέμπριτζ τον Ιούλιο του 2019.

Για πολλούς Άγγλους δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τις πιο κοντινές παραλίες, στο Μπλάκπουλ ή ακόμα καλύτερα στο Μπράιτον, ίσως το πιο φημισμένο θέρετρο της χώρας, με οργανωμένη παραλία 13 χιλιομέτρων, εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών, πολλά καταστήματα και εξοχικές κατοικίες. «Είναι υπέροχα, εγώ απολαμβάνω τη ζέστη», λέει η Κίρα Χάροπ, φοιτήτρια από το Μπράιτον. «Βέβαια δεν έχω συνηθίσει τέτοιες θερμοκρασίες, αλλά από την άλλη είναι υπέροχο να βλέπεις τόσο κόσμο στην παραλία, τόσους επισκέπτες, τόσους πολλούς να κάνουν ηλιοθεραπεία, δεν περίμενα να δω κάτι τέτοιο».

Διαβάστε επίσης: «Καύσωνας – Αποκάλυψη» στη Δυτική Ευρώπη

Καταφύγιο για τους Λονδρέζους στον καύσωνα

Μόλις 80 χιλιόμετρα από το Λονδίνο απέχει το Μπράιτον που άρχισε να αποκτά διεθνή φήμη ως λουτρόπολη τον 18ο αιώνα και σήμερα θεωρείται η πιο κοσμική παραλία της Αγγλίας. Συνήθως οι επισκέπτες περιορίζονται στην ηλιοθεραπεία και δεν μπαίνουν στη θάλασσα, καθώς η θερμοκρασία του νερού σπάνια υπερβαίνει τους 16 βαθμούς Κελσίου. Όμως τις προηγούμενες ημέρες όλα ήταν διαφορετικά. Χιλιάδες άνθρωποι αναζήτησαν λίγη δροσιά στα δροσερά νερά, τα πιτσιρίκια έκαναν βουτιές από την προβλήτα και η όλη εικόνα θύμιζε …παραλία της Αττικής τον Αύγουστο.

«Δεν περίμενα ποτέ τέτοια ζέστη» λέει η 19χρονη Κίρα Χάροπ. «Και πέρσι έλεγα ότι δεν έχω ξαναδεί τέτοια ζέστη, αλλά φέτος είναι ακόμη πιο έντονη. Κανονικά ετοιμαζόμουν να πάω διακοπές, αλλά νομίζω ότι είμαι ήδη σε διακοπές». Πιο συνηθισμένος στη ζέστη, αλλά όχι λιγότερο εντυπωσιασμένος από αυτά που βλέπει στο Μπράιτον, είναι ο Σον Πεκ, ιδιοκτήτης εστιατορίου από τη Νέα Ζηλανδία. «Έχει τρελή ζέστη, αν όχι 40 βαθμούς, σίγουρα 37», λέει. «Βέβαια εγώ είμαι από τη Νέα Ζηλανδία και έχω ζήσει στην Αυστραλία, οπότε έχω συνηθίσει τη ζέστη, αλλά έχει ενδιαφέρον».

Υψηλές θερμοκρασίες παντού

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας το «ρεκόρ» των 38,7 βαθμών καταρρίφθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε τουλάχιστον 29 διαφορετικές τοποθεσίες, σε όλη τη Μ.Βρετανία. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα συνεχή κύματα καύσωνα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. «Τα έντονα αυτά φαινόμενα θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το 2060 και ανεξάρτητα από τις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής» δηλώνει ο Πέτερι Τάαλας, πρόεδρος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού στη Γενεύη. «Στο μέλλον οι καύσωνες θα θεωρούνται φυσιολογικά φαινόμενα και μάλιστα θα ενταθούν…»

Γιάννης Παπαδημητρίου (AP)

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους