Νέες τουρκικές προκλήσεις με υπερπτήσεις από δύο ζεύγη F-16 το πρωί στις νησίδες Διβούνια και Καμηλονήσι στα βορειοδυτικά της Κάσου.

Οι υπερπτήσεις έγιναν στις 10.57 και 11 στα 27.000 πόδια.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή (27-06-2022) ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνιος Μυλωνάκης, με θέμα «Η Τουρκία στοχεύει σε βραχονησίδες στο Αιγαίο», δήλωσε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) σύμφωνα με την Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική (ΕΘΣΣ) προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ασφάλειας και επιτήρησης του χερσαίου, θαλάσσιου και εναερίου χώρου της επικράτειας, συμβάλλοντας στην έγκαιρη και δραστική αντιμετώπιση κάθε μορφής απειλής κατά των εθνικών συμφερόντων. Στο πλαίσιο της αποστολής τους, οι ΕΔ βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, κατέχουν την απαραίτητη οργάνωση, ενώ διαθέτουν και αναπροσαρμόζουν την επιχειρησιακή σχεδίαση για τη διασφάλιση της Εθνικής ‘Αμυνας της πατρίδας, έναντι οιασδήποτε απειλής, αξιοποιώντας όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα μέσα».

Σύμφωνα με την ερώτηση, «η Αγκυρα από την αρχή του έτους έχει σχεδιάσει συνεχείς ναυτικές και αεροπορικές παραβιάσεις στις βραχονησίδες Χταπόδια και Μελαμπιοί ή Μελάντιοι, μεταξύ Ικαρίας και Μυκόνου, στις συντεταγμένες 37.41Ν 25.57 Ε, δηλαδή περίπου 30 χλμ. ανατολικά της μέσης του Αιγαίου (25ος μεσημβρινός). Ταυτόχρονα και σε τακτά χρονικά διαστήματα, τουρκικά UAV’s, F-16 και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου πετάνε πάνω από αυτές τις βραχονησίδες, οι οποίες απέχουν 28 χλμ. περίπου από τις τουρκικές ακτές και βρίσκονται εντός της εμβέλειας των τουρκικών οπλικών συστημάτων εδάφους-εδάφους».

Ωστόσο, παρατήρησε ο κ. Παναγιωτόπουλος “οι ειδικότερες ενέργειες στις οποίες θα προβούν οι ΕΔ, δεν δύναται να κοινοποιηθούν μέσω της παρούσας διαδικασίας, λόγω διαβάθμισης «ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ» και άνω, την οποία φέρουν”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα