Με το sell off στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης να συνεχίζεται, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας ξεπέρασε σήμερα το φράγμα του 4,2%.

Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου της χώρας ενισχύεται κατά 10 μονάδες βάσης και φθάνει στο 4,213%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου (υψηλό 2,5 μηνών). Την ίδια στιγμή, τα spreads (δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση των γερμανικών ομολόγων) διαμορφώνονται στις 260 μονάδες βάσης.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 84 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 44 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η Ιταλία

Την ίδια ώρα το ιταλικό ομόλογο 10ετούς διάρκειας εκτινάχθηκε και αυτό πάνω από το 4% για πρώτη φορά από τις 15 Ιουνίου. Ανοδικά κινούνται και αποδόσεις του γερμανικού χρέους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι,  η αγορά ποντάρει πλέον σε μια επιθετική (σχεδόν αδιανόητη για την ιστορία της ΕΚΤ) αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιαχίμ Νάγκελ, προανήγγειλε μια «σθεναρή» απάντηση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στον πληθωρισμό που εκτινάχθηκε στο 9,1%,  κατά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης – Ομόλογα: Πολυετή υψηλά για τις αποδόσεις των γερμανικών και των βρετανικών – Ανοδικά και το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

«Το επιχείρημα ότι μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης θα προκαλούσε αδικαιολόγητη αστάθεια έχει γίνει πιο αδύναμο», σχολίασε ο Mohit Kumar, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Jefferies International.

Διαβάστε επίσης: Eurostat: Στο 11,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Στο 9,1% στην ευρωζώνη

Ιστορικά υψηλά και για το αμερικανικό χρέος

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει και το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου 15 ετών εκτινάχθηκε η απόδοση του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ADP, τα οποία έδειξαν σημαντική επιβράδυνση στις προσλήψεις των ιδιωτικών εταιρειών, αλλά και το συνεχιζόμενο sell-of στη Wall Street.

Η απόδοση του βραχυπρόθεσμου ομολόγου έφτασε έως και το 3,516%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007, για να διαμορφωθεί στη συνέχεια στο επίπεδο του 3,501% .

Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου εκτινάχθηκε 11 μονάδες βάσης στο 3,248%, και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης στο 3,365%.

Διαβάστε επίσης – Σε υψηλό 20ετίας ανήλθε το δολάριο

Χθες, μια έκθεση θέσεων εργασίας από την εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP έδειξε ότι οι ιδιωτικές προσλήψεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 132.000 τον Αύγουστο, αρκετά λιγότερες από τις 268.000 που καταγράφηκαν τον Ιούλιο.

Οι αγορές παρακολουθούν στενά τις ανακοινώσεις δεδομένων εν μέσω φόβων για οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ, αφού ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell είπε ότι μπορεί να είναι απαραίτητο να προκληθεί πόνος στην οικονομία προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Μέσα στο κλίμα αυτό οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν σε χαμηλό έξι εβδομάδων λόγω ισχυρότερου δολαρίου.

Η αναστροφή της καμπύλης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι αναλυτές παρακολουθούν στενά το spread στην καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών κυρίως ομολόγων, το οποίο παραμένει ανεστραμμένο.

Όταν αναφερόμαστε στον όρο «καμπύλη των αποδόσεων», εννοούμε τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων ομολόγων μεγαλύτερης σε σχέση με μικρότερης διάρκειας.

Συνήθως, οι αποδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας, όπως η απόδοση του 10ετούς τίτλου είναι υψηλότερες από τις αποδόσεις μικρότερης διάρκειας, όπως αυτή της απόδοσης 2 ετών. Αλλά η απόδοση 2 ετών έχει πλέον αυξηθεί πάνω από την απόδοση 10 ετών.

Κι αυτή η λεγόμενη αναστροφή της καμπύλης απόδοσης είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η οικονομία θα μπορούσε να αποδυναμωθεί και μια ύφεση είναι πιθανή.

Και αυτό γιατί παρατηρείται πριν από κάθε ύφεση. «Υπάρχει κάτι στο επενδυτικό κλίμα που είναι δύσκολο να αγνοηθεί, δεδομένου ότι η αντιστροφή συμβαίνει με αποδόσεις 10 ετών κάτω του 3%,» ανέφερε στο CNBC, δήλωσε ο Ίαν Λίνγκεν, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια των ΗΠΑ στην BMO. Και προσθέτει: «Δεν θα έλεγα ότι είναι μια άμεση ένδειξη ότι η ύφεση είναι ένας βραχυπρόθεσμος κίνδυνος. Μάλλον συνάδει με την αυξημένη ανησυχία για την ύφεση».

Οι έντονες πιέσεις που παρατηρούνται στην αγορά ομολόγων σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αβεβαιότητα και την επιθετική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, στρέφουν και πάλι τους επενδυτές προς το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο του δολαρίου, το οποίο εκτοξεύτηκε σε νέο υψηλό δύο δεκαετιών.

Οι τριγμοί θα συνεχιστούν 

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια κατάσταση από το ’94. Πρόκειται για την απόλυτη κατάρρευση» σχολιάζει στο Reuters ο βετεράνος οικονομολόγος και αναλυτής Μαρκ Όστβαλντ της ADM Investor Services, αναφερόμενος στους έντονους τριγμούς που καταγράφονται στις διεθνείς αγορές ομολόγων λόγω της κάθετης αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Και βέβαια η κατάσταση δεν φαίνεται πως θα αλλάξει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές