Η Novaya Gazeta, ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα ειδησεογραφικά μέσα της Ρωσίας, στερήθηκε τη Δευτέρα την άδεια λειτουργίας της και ουσιαστικά της απαγορεύτηκε η έκδοσή της.

Η ρωσική υπηρεσία εποπτείας των μέσων ενημέρωσης Rozkomnadzor είχε κατηγορήσει την εφημερίδα ότι δεν προσκόμισε έγγραφα σχετικά με την αλλαγή ιδιοκτησίας το 2006.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Η ιστορική ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta μετακομίζει εξαιτίας της λογοκρισίας του Κρεμλίνου

Μιλώντας έξω από το δικαστήριο, ο αρχισυντάκτης της Ντμίτρι Μουράτοφ, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του να υποστηρίξει την ελεύθερη ειδησεογραφία στη Ρωσία, δήλωσε ότι η απόφαση ήταν «ένα πολιτικό χτύπημα, χωρίς την παραμικρή νομική βάση», ενώ είπε ότι η εφημερίδα θα ασκήσει έφεση.

Ένα ακόμη πλήγμα

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε την απόφαση «ένα ακόμη πλήγμα στην ανεξαρτησία των ρωσικών μέσων ενημέρωσης» και κάλεσε τη Μόσχα να προστατεύσει την ελευθερία του Τύπου.

Η Novaya Gazeta, ένα απο τα μεγαλύτερο μέσα ενημέρωσης από την ίδρυσή της το 1993 με χρήματα από το Νόμπελ Ειρήνης του εκλιπόντος σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, είχε διαμορφώσει μια θέση ως το κορυφαίο ερευνητικό μέσο της Ρωσίας, ακόμη και όταν οι ελευθερίες του Τύπου σταδιακά υποχωρούσαν.

Τον Μάρτιο, ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία μετά από προειδοποίηση για παραβίαση των νέων νόμων που επιβάλλουν αυστηρή λογοκρισία στην κάλυψη της εισβολής στην Ουκρανία.

Έκτοτε, το προσωπικό δημιούργησε ένα νέο διαδικτυακό παράρτημα στην Ευρώπη, οι δημοσιεύσεις του οποίου έχουν επίσης μπλοκαριστεί στη Ρωσία.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα