
Ετοιμη για την δεύτερη απόπειρα εκτόξευσης στη Σελήνη του πρωτοποριακού πυραύλου «Άρτεμις 1» δηλώνει η NASA, η οποία αναγκάστηκε να αναβάλει την πρώτη προγραμματισμένη εκτόξευση λόγω τεχνικών αλλά και καιρικών προβλημάτων, την περασμένη Δευτέρα.
Ωστόσο η διάθεση παρέμεινε θετική στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα, με τον διευθυντή της αποστολής, Μάικ Σαράφιν, να δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι «πρέπει να εμφανιστούμε, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και πρέπει να δούμε τι φέρνει η μέρα».
Η δεύτερη απόπειρα εκτόξευσης, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, είναι σήμερα στις 21:17 ώρας Ελλάδος.
Διαβάστε επίσης: NASA: Αναβλήθηκε η εκτόξευση της αποστολής του Artemis 1
Η ακύρωση
Οι υπεύθυνοι της αποστολής στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα ακύρωσαν την εκτόξευση της περασμένης Δευτέρας, όταν ένας αισθητήρας έδειξε ότι ένας από τους τέσσερις κινητήρες RS-25 στο βασικό στάδιο του πυραύλου Mega Space Launch System (SLS) δεν ψύχεται σωστά.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», η αμερικανική διαστημική υπηρεσία εντόπισε και διόρθωσε το πρόβλημα στον κινητήρα που προκάλεσε την αναβολή της αρχικής προσπάθειας εκτόξευσης.
Διαβάστε επίσης: Eρχεται η επιστροφή στη Σελήνη
Για τη σημερινή προγραμματισμένη εκτόξευση, η NASA έχει ορίσει ένα παράθυρο εκτόξευσης δύο ωρών.
Ο SLS, ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ με ύψος 98 μέτρα, θα εκτοξεύσει την κάψουλα Orion σε μια αποστολή 38 ημερών στα 64.000 χλμ. πέρα από το φεγγάρι και πίσω, που θα καταλήξει με κατάδυση στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 11 Οκτωβρίου. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή της NASA, καθώς θα επιστρέψει στη Σελήνη 50 χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του Apollo.
Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση της επανδρωμένης αποστολής «Άρτεμις 2» γύρω από το φεγγάρι το 2024 και το 2025 η αποστολή «Άρτεμις 3» να προσεληνωθεί, μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη.
Η τελευταία φορά που εκτοξεύτηκε ένας τέτοιος μεγα-πύραυλος από το Κέντρο Κένεντι, ήταν το 1973 όταν ένας πύραυλος Κρόνος 5 (Saturn V) μετέφερε σε τροχιά τον διαστημικό σταθμό Skylab. Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση το 2024 της επανδρωμένης αποστολής Άρτεμις 2 γύρω από το φεγγάρι, ώσπου τελικά το 2025 η αποστολή Άρτεμις 3 να προσεληνωθεί (μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη).
Μόνιμη σεληνιακή βάση
Στόχος της όλης επιχείρησης είναι να τεθούν τα θεμέλια για μια πιο μόνιμη σεληνιακή βάση και παρουσία αστροναυτών στον δορυφόρο της Γης, με απώτερο στόχο μια βάση στον Άρη μέσα στη δεκαετία του 2030. Πάντως αρκετοί ειδικοί δεν αποκλείουν ότι όλο αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι υπερβολικά «σφιχτό» και φιλόδοξο, οπότε μπορεί να μετατεθεί κατά μερικά χρόνια προς το μέλλον.
Οι τελευταίοι άνθρωποι που περπάτησαν στο φεγγάρι, ήταν οι δύο άνδρες αστροναύτες της αποστολής Απόλλων 17 το 1972, ενώ είχαν προηγηθεί δέκα άλλοι Αμερικανοί αστροναύτες, στη διάρκεια πέντε προηγούμενων αποστολών, με πρώτη προσελήνωση της αποστολής Απόλλων 11 το 1969.
Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει προσεληνώσει με επιτυχία τρεις ρομποτικές αποστολές και σχεδιάζει δική της σεληνιακή βάση για τη δεκαετία του 2030, η Ινδία και το Ισραήλ έστειλαν δικές τους σεληνιακές αποστολές το 2019 αλλά απέτυχαν, ενώ μια νοτιοκορεατική αποστολή βρίσκεται καθ’ οδόν, με στόχο να τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Γενικά υπάρχει κινητικότητα από αρκετές χώρες με προορισμό τη Σελήνη και οι ΗΠΑ έχουν ένα έξτρα ανταγωνιστικό κίνητρο να προλάβουν τις εξελίξεις.


Latest News

Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν την κυβερνοασφάλεια βασική πρόκληση - Τι δείχνει έρευνα
Σύμφωνα με τη μελέτη, το ένα τρίτο σχεδόν (31,1%) των επιχειρήσεων βασίζεται κυρίως ή εξ ολοκλήρου σε χειροκίνητες διαδικασίες ή βρίσκεται μόλις στο αρχικό στάδιο ενσωμάτωσης ψηφιακών τεχνολογιών

Καταφύγιο... στην Ινδία αναζητά η Apple - Τι σχεδιάζει για τα iPhone
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Apple

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε Meta και Apple από την ΕΕ
Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις με τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς χώρες που τιμωρούν τις αμερικανικές εταιρείες

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι της AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli
Οι εικόνες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων AI ή ακόμα και να συμπεριληφθούν σε δημόσια datasets

SAP: Άνοδος 58% στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας
Η μετοχή του γίγαντα λογισμικού SAP σημειώνει άνοδο 9,3% μετά την αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων