Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας για το δεύτερο τρίμηνο του έτους με τα πρώτα σημάδια να εκπέμπουν αισιοδοξία. Η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ σχεδόν τριπλασιάστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2021 και τον Ιούνιο, οι τουριστικές αφίξεις έφτασαν το 89% του επιπέδου ρεκόρ του 2019, ενώ τα έσοδα το ξεπέρασαν. Οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών τοποθετούν τη φετινή ανάπτυξη στο 5%-6% από αρχικές εκτιμήσεις 3%-4%.

Τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα είναι το «κλειδί» για τους επικείμενους υπολογισμούς του νέου κυβερνητικού πακέτου της ΔΕΘ, συνυπολογίζοντας επίσης τις εισπράξεις εσόδων κατά το τελευταίο δίμηνο. Παράλληλα, περαιτέρω μικρή αποκλιμάκωση εκτιμάται ότι κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, καθώς την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), για το ύψος του, που εκτός απροόπτου, θα σημειώσει για δεύτερο συνεχή μήνα αποκλιμάκωση στο 11%.

Διαβάστε επίσης: Επίδομα θέρμανσης: Αυξημένο και σε περισσότερα νοικοκυριά

Τι εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο

Η ενεργειακή κρίση και η διεθνής αβεβαιότητα για τιμές δημιουργούν κλυδωνισμούς, όμως η ελληνική οικονομίας φαίνεται πως κρατά προς το παρόν αντιστάσεις, κυρίως λόγω του τουρισμού και των εξαγωγών. Το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται στη δημοσιονομική εικόνα προκειμένου να σταθμίσει τις αντοχές της οικονομίας για το επικείμενο πακέτο στηριξης αλλά και τις μόνιμες παρεμβάσεις από το 2023.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Bruegel, στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2021-Ιουλίου 2022, η Ελλάδα παρείχε τη μεγαλύτερη κρατική στήριξη ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 3,7%, το οποίο αντιστοιχεί σε μέτρα ύψους 6,8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: ΔΕΘ: Τα έξι κομβικά σημεία που κρίνουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Ο άγνωστος «Χ»

Ο μεγάλος άγνωστος «Χ» της εξίσωσης είναι η τρελή κούρσα της τιμής του φυσικού αερίου. «Ροκανίζει» τον δημοσιονομικό χώρο και ως εκ τούτου τη δύναμη πυρός της κυβέρνησης για τη λήψη άλλων παρεμβάσεων πέραν των επιδοτήσεων. Το οικονομικό επιτελείο κάνει λογαριασμό βάσει των τιμών αερίου για να παραμείνουν τα τιμολόγια σε επίπεδα 90% των τιμολογίων προ της κρίσης και είχε κοστολογήσει το ποσό στα 1,1 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο. Η βάση αναφοράς στην τιμή φυσικού αερίου ήταν στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το κόστος για 10 ευρώ αύξηση πέραν των 100 ευρώ κοστίζει δημοσιονομικά στο κράτος ετησίως κοντά στα 400 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ως προς το ΑΕΠ, οι εκτιμήσεις δείχνουν πως η οικονομία θα τρέξει πάνω από το 3,1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών και θα ξεπεράσει το 4% το 2022. Η έκπληξη αυτή λύνει τα χέρια της κυβέρνησης καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, κάθε επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ αντιστοιχεί σε περίπου σε 350 – 400 εκατ. ευρώ. Επίσης, βάσει των στοιχείων από το οικονομικό επιτελείο μέχρι και τον Ιούλιο ο τουρισμός έχει καταγράψει το 88% του τζίρου του 2019, κοντά στα 16 δισ. ευρώ.

Η υπέρβαση

Οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών ήταν ότι στο σύνολο της σεζόν οι εισπράξεις θα έφταναν στα 15 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως ήδη η υπέρβαση είναι στο 1 δισ. ευρώ και μάλιστα αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι οι εισπράξεις θα φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ αυτομάτως μεταφράζεται σε επιπλέον 5 δισ. παραπάνω από την πρόβλεψη. Σημειώνεται επίσης ότι η συνολική υπερβαση από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο είναι στα 5,17 δισ. και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αποπληρωμή τελών κυκλοφορίας, φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ που είχαν ρυθμιστεί με τις 24 – 48 δόσεις και την είσπραξη ΕΝΦΙΑ.

Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη έκθεσή της η Morgan Stanley αναμένει ότι παρά τις παγκόσμιες αντιξοότητες η ελληνική οικονομία θα υπεραποδώσει φέτος. Εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα έχει καλύτερες επιδόσεις με την ανάπτυξη να αγγίζει το 6,1%. Οι υψηλότερες τιμές θα ασκήσουν πίεση στους καταναλωτές τον χειμώνα, ωστόσο η καλή κατάσταση των δημοσιονομικών θα αντισταθμίσει εν μέρει τις απώλειες. Παράλληλα, η οικονομία θα ωφεληθεί από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το κρίσιμο φθινόπωρο

Το Σεπτέμβριο επίσης αναμένεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού τουλάχιστον 2 δισ. Ευρώ για τα νέα μέτρα στήριξης έως το τέλος του έτους και στη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2023 το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή αρχές Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει στόχο την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1% το 2023, από πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ εφέτος.

Στις 16 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι αξιολογήσεις από την DBRS και Moody’s. Και στις 7 Οκτωβρίου η Αξιολόγηση από τον οίκο Fitch. Τα ραντεβού αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από το 2023 και οι εν λόγω εκθέσεις θα δείξουν τουλάχιστον τις προθέσεις.

Η αξιολόγηση

Προς τα μέσα Οκτωβρίου ξεκινά η πρώτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση με επίκεντρο τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από το προηγούμενο καθεστώς εποπτείας και ο στόχος είναι η θετική απόφαση του Eurogroup τον Δεκέμβριο για την της δόσης που εκκρεμεί ύψους 740 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πρέπει να κλείσουν μία σειρά από περίπου 22 εκκρεμότητες, όπως το θέμα των εκκρεμών συντάξεων και των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, να βελτιωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να ανακτηθούν κρατικές εγγυήσεις ύψους 470 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων,είναι η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ, η συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback, προόδος ως προς την εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης κλπ.

Η δεύτερη δόση

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών προς τα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινά την υποβολή του αιτήματος για τη δεύτερη δόση ύψους 1,97 δισ. ευρώ. Μέχρι να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση απαιτείται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ένα διάστημα τριών μηνών. Αυτό γίνεται για ελέγχους και διασταυρώσεις από την Κομισιόν ώστε να να συμπεράνει αν τα 25 ορόσημα που συνοδεύουν τη δόση εκπληρώθηκαν με βάση τη συμφωνία που έχει υπογράψει η χώρα τον περασμένο Νοέμβριο. Κατά τον Δεκέμβριο, η Κομισιον αναμένεται να δημοσιοποιήσει την γνωμοδότηση και στη συνέχεια το ποσό θα εκταμιευθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News