Απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες συνεχίζουν να αποτυπώνουν την επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας, καθώς ο κλάδος της ενέργειας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,6%, με την πλειονότητα των κλάδων του να χάνουν περίπου 1,5%, συμπεριλαμβανομένων των βασικών πόρων, των κατασκευών και της βιομηχανίας. Οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτων υποχώρησαν 1,79% παρά τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από 13 μήνες.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Υπό ομοσπονδιακή εποπτεία η Rosneft Deutschland

Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,62% στις 7.236 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,66% στις 12.741 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,31% στις 6.077 μονάδες.

Ενεργειακός και τεχνολογικός κλάδος βάρυναν

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν απώλειες τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, υπό το βάρος τόσο του ενεργειακού όσο και του τεχνολογικού κλάδου, και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν μικρές στηρίξεις από τις τραπεζικές μετοχές, μετά την αναβάθμιση του κλάδου από τους αναλυτές της Morgan Stanley. Σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειες του FTSE 100 έφτασαν το 1,5%, του DAX έφτασαν το 2,7% και του CAC 40 το 2,2%.

Η Telecom Italia

Σε επίπεδο τίτλων ξεχώρισε η Telecom Italia, η οποία σημείωσε απώλειες άνω του 7%, ενώ ενδοσυνεδριακά τέθηκε σε αυτόματη αναστολή λόγω πτώσης 7,89%. Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία φέρεται να ετοιμάζεται να πουλήσει ένα μειοψηφικό μερίδιο στο τμήμα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων.

Οι εξελίξεις με τη Rosneft

Στο επίκεντρο ήταν οι εξελίξεις στη Γερμανία, καθώς η κυβέρνηση έθεσε υπό επιτροπεία τη θυγατρική του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, παραδίδοντας τον έλεγχο του διυλιστηρίου PCK στο Schwedt, βασική πηγή καυσίμων για το Βερολίνο, στην ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή. Το διυλιστήριο, που μέχρι τώρα ανήκε κατά πλειοψηφία στη Rosneft, τέσταρε την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να καταργήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία έως το τέλος του έτους, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων για την τιμωρία της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 1,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει πτώση 0,5% μετά από άνοδο 0,4% τον Ιούλιο. Ήταν ο πρώτος μήνας από τον Ιούλιο του 2021 που όλοι οι κύριοι τομείς, που καλύπτουν τα καταστήματα τροφίμων και μη, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα καύσιμα, παρουσίασαν πτώση. Σύμφωνα με τους αναλυτές τα στοιχεία δείχνουν ότι η κρίση κόστους ζωής αναγκάζει τους καταναλωτές να μειώσουν τις δαπάνες τους.

Στο μεταξύ, στο 9,1% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο 2022, σύμφωνα με την τελική μέτρηση της Eurostat. Οι τιμές καταναλωτή της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο. Ο ετήσιος πληθωρισμός σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε στο 10,1% τον Αύγουστο, από 9,8% τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές