
Την αντίθεση των ελληνικών διυλιστηρίων στην πρόταση της Ευρ. Επιτροπής για την έκτακτη φορολόγηση με τουλάχιστον 33% των πρόσθετων κερδών των διυλιστηρίων, εξέφρασε ο CEO της HELLENiQ ENERGY.
Ο Ανδρέας Σιάμισιης στο περιθώριο της ειδικής εκδήλωσης για την αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας και τη μετονομασία των «Ελληνικών Πετρελαίων» σε HELLENiQ ENERGY, κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει την πρόταση της Κομισιόν.
Διαβάστε επίσης: Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Μικρά τα περιθώρια παρέμβασης των διυλιστηρίων στις τιμές των καυσίμων
Όπως είπε «η εισήγηση δεν έχει ηθικό και νομικό έρεισμα». Και ως προς τη θέση που θα κληθεί να πάρει η ελληνική κυβέρνηση στην πρόταση για την επιβολή έκτακτου φόρου τουλάχιστον 33% στα κέρδη του 2022 εφόσον αυτά είναι πάνω από 20% έναντι του μέσου όρου της τριετίας 2019 -2021 σημείωσε: «Προσπαθούμε να πείσουμε την κυβέρνηση με επιχειρήματα γιατί αυτή η πρόταση δεν έχει λογική. Το τι θα πράξει δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε. Τα ελληνικά διυλιστήρια, όμως, όπως και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά έχουμε ήδη εκδηλώσει την αντίθεση μας και θα επιδιώξουμε να μην περάσει η συγκεκριμένη πρόταση», υποστήριξε το στέλεχος της HELLENiQ ENERGY.
Τα επιχειρήματα
Ο κ. Σιάμισιης παρέθεσε τρεις λόγους για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της θέσης του ομίλου:
1. «Σε μία εποχή όπου οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα, αν και δεν οφείλεται στις τιμές του πετρελαίου, πρέπει να βρούμε μία ισορροπημένη λύση ώστε πράγματι μέρος των πρόσθετων κερδών των πετρελαϊκών να επιστρέψει στην κοινωνία», εξήγησε.
«Τα πετρέλαια», επισήμανε σε άλλο σημείο των τοποθετήσεων του, «δεν θα συντηρήσουν τους άλλους κλάδους». Σύμφωνα με τον ίδιο η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρούσε ούτως ή άλλως σε πρωτοβουλία για την στήριξη μέσω των κερδών των διυλιστηρίων της κοινωνίας.
2. «Λειτουργούμε σε μία αγορά που έχει κανόνες και αυτοί ανατρέπονται λανθασμένα», συνέχισε ο CEO της HELLENiQ ENERGY.
Όπως είπε «επιβλήθηκε έκτακτη φορολόγηση 90% στην ηλεκτροπαραγωγή. Την επιβάρυνση αυτή επωμίστηκε και η εταιρεία του ομίλου μας η Elpedison. Τα αυξημένα κέρδη των 30 με 40 εκ. ευρώ που παρουσίασε δεν αλλάζουν το ρου… της ιστορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Τώρα έρχεται η Κομισιόν και προτείνει έκτακτη φορολόγηση 33% στα διυλιστήρια. Κι αν προσθέσουμε και τον συντελεστή της τακτικής φορολόγησης η επιβάρυνση ανεβαίνει στο 55%. Στα commodities δεν υπήρχαν πρόσθετα κέρδη; Γιατί δεν φορολογούνται;», διερωτήθηκε ο κ. Σιάμισιης συνεχίζοντας τον προβληματισμό του: «Ο όμιλος μας στον τομέα των πετροχημικών έκανε μία επένδυση σε μονάδα, η οποία του αποδίδει κέρδη. Γιατί πρέπει να συμπεριληφθεί και αυτός ο τομέας στην έκτακτη φορολόγηση;»
Ο CEO συνέχισε: «Στα κέρδη μας υπολογίζονται και η διαφορά της αποτίμησης των αποθεμάτων. Γιατί πρέπει και αυτά να φορολογηθούν;»
3. «Τα ελληνικά διυλιστήρια είναι εξαγωγικά. Κάνουν το 12% των εθνικών εξαγωγών. Επενδύσαμε 3 δις. ευρώ για να είμαστε εξαγωγικοί. Τι θα συμβεί στις αγορές όπου εξάγουμε και έχουμε να ανταγωνιστούμε την Τουρκία και άλλες χώρες;», διερωτήθηκε ξανά ο κ. Σιάμισιης και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει λογική στο να φορολογείς το 70% των κερδών που προέρχονται από τις εξαγωγές προσφέροντας υπεραξία στην ελληνική οικονομία».
Η πρόταση
Η HELLENiQ ENERGY προτείνει διαφοροποίηση του τρόπου της επιστροφής των κερδών και τάχθηκε υπέρ της ξεχωριστής πολιτικής στήριξης των καταναλωτών από κάθε κράτος χωριστά.
Για την Ελλάδα, έφερε ως παράδειγμα τη δυνατότητα του ενεργειακού ομίλου να συμμετέχει στην επιστροφή των 0,25 ευρώ ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Έκανε επίσης γνωστό το ό,τι για αυτόν τον χειμώνα η εμπορική πολιτική της HELLENiQ ENERGY προβλέπει υψηλότερες ενισχύσεις σε ευάλωτες οικογένειες και σχολεία για τη θέρμανση τους.
Αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν αντέτεινε την εξαίρεση από την έκτακτη φορολόγηση των κερδών από τις εξαγωγές και τη λογιστική αποτίμηση των αποθεμάτων.
Φέτος η διαφορά των αποθεμάτων έφερε κέρδη 300 εκ. ευρώ στον όμιλο, αλλά όπως είπε ο κ. Σιάμισιης δεν είναι σίγουρη η διατήρηση της και για του χρόνου, ενώ επιπλέον ήγειρε και αντιρρήσεις ως προς τη χρονική περίοδο του υπολογισμού της φορολόγησης: «Στην περίοδο της πανδημίας η εταιρεία είχε ζημιές 500 εκ. ευρώ. Δεν είδα κάποια πολιτική στήριξης των διυλιστηρίων και των εργαζομένων σε αυτά», είπε χαρακτηριστικά.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ