Τι είδαν τα μάτια του Κλάους Ρέγκλινγκ

Τι έχουν δει τα μάτια του Κλάους Ρέγκλινγκ με την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια; Τι ζόρια τράβηξε όταν η χώρα ήταν με το ένα πόδι στη χρεοκοπία κι εκτός ευρώ και τι «σταυροβελονιά» έπρεπε να κάνουν οι τεχνοκράτες του ESM για να ισορροπήσουν ανάμεσα σε μια τρομακτική αναταραχή στην ΕΕ και στην προσπάθεια να «μαζέψουν» δημοσιονομικά την Ελλάδα, και κυρίως να μην την αφήσουν εκτός ευρώ.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σοβαρός, αυστηρός, δωρικός, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη δραματική δεκαετία των μνημονίων στη χώρα μας. Χθες συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ουσιαστικά αποχαιρέτησε την Ελλάδα μιας και στις 7 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η θητεία του, μετά από 10 χρόνια επικεφαλής του Μηχανισμού Στήριξης.

Κι όσο «σκοτώνονται» Γερμανοί με Γάλλους, για το ποιος θα είναι ο διάδοχος, έχει σημασία να θυμηθούμε το ρόλο του ESM στην ελληνική περιπέτεια. Ο EFSF που δημιουργήθηκε το 2010 και ήταν κάτι σαν το… ΔΝΤ αλλά για τις χώρες του ευρώ, μετατράπηκε στη συνέχεια σε ESM και το 2012 ανέλαβε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ηταν από τους βασικούς «παίκτες» στο ελληνικό δράμα, το οποίο κορυφώθηκε το 2015 με το «τσάμικο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο.

Ο Ρέγκλινγκ θα έχει να αφηγείται στα… εγγόνια του πώς διασώθηκε η Ελλάδα, όχι μόνο τότε αλλά και το 2010, στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης και το 2012 στο δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης.

Και με ποιους υπουργούς Οικονομικών δεν διαπραγματεύτηκε. Με Στουρνάρα, Χαρδούβελη, Βαρουφάκη, Τσακαλώτο, Σταϊκούρα… Σίγουρα ο Γιάνης θα του έμεινε αξέχαστος.

Ο Γερμανός επικεφαλής του ESM δεν έγινε τόσο μισητός όσο η Μέρκελ ή ο Σόιμπλε, κυρίως από τις λαϊκίστικες δυνάμεις της χώρας. Αλλωστε επέδειξε και σοβαρότητα και σεβασμό στην Ελλάδα.

Τα τελευταία καμπανάκια του ESM

Τώρα, ποια ήταν τα… τελευταία λόγια του Ρέγκλινγκ για την Ελλάδα; Όπως άφησαν να διαρρεύσει, ο αποχωρών επικεφαλής του ESM είπε αυτά που λίγο – πολύ γνωρίζουμε. Ότι δηλαδή η ελληνική οικονομία είναι σε καλό φεγγάρι, ότι έχει κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά κι ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για πισωγύρισμα.

Όχι μόνο συστημικοί και εγχώριοι, αλλά και αυτοί που συνδέονται με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αστάθεια, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό που γιγαντώνεται.

Η συζήτηση περιστράφηκε σε όλα τα μακροοικονομικά που αυτή την ώρα είναι σε ζόρια.

Μάλλον τα καμπανάκια Ρέγκλινγκ αφορούσαν κυρίως το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία παραμένει ασθενική, χωρίς γερές βάσεις και με το πρώτο φύσημα του ανέμου διεθνώς, κλονίζεται.

Κάτι θα ξέρει ο πολύπειρος Κλάους. Ας τον ακούσουν στην κυβέρνηση, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Το νέο brand των ΕΛΠΕ, η αγωνία των βιομηχάνων και ο Σκρέκας

Η ενέργεια και η αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας των ΕΛΠΕ έφερε κοντά τα μεγαλύτερα ονόματα της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας. Χθες ρο βράδυ ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της χώρας διοργάνωσε στον χώρο «Ελληνικό Κόσμο» ειδική εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας. Μετονομάζεται σε “HELLENiQ ENERGY”.

Στην εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Κόσμου οι οικοδεσπότες ο πρόεδρος Γιαννης Παπαθανασιου και Ανδρέας Σιάμισιης υποδέχτηκαν τους προσκεκλημένους. Ήταν από το χώρο των επιχειρήσεων και του πολιτικού κόσμου.

Ανάμεσα σε αυτούς που διακρίναμε ήταν οι Μαριάνα Λάτση, Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ), Ευάγγελος Μυτιληναίος, Θεόδωρος Φεσσας (Quest Συμμετοχών), Ευτύχιος Βασιλάκης (Aegean), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Ιωάννα Παπαδοπούλου κ.ά.

Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης δύο γρήγορα πηγαδάκια είδαμε να στήνονται μεταξύ δυο βιομηχάνων και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Για την ακρίβεια, το πρώτο πηγαδάκι ήταν ανάμεσα στους Παπαλεξόπουλο και Μυτιληναίο και έπειτα μεταξύ του Παπαλεξόπουλου και Σκρέκα.

Το θέμα της μείωσης της ζήτησης ρεύματος για το χειμώνα από τις βιομηχανίες, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες, το αντικείμενο των σύντομων συζητήσεων και στα δύο πηγαδάκια.

 Οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων και οι… εκλογές

Σταθερές και επαναλαμβανόμενες είναι οι ερωτήσεις που δέχεται από δημοσιογράφους αυτήν την εποχή ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης: Πόσο θα είναι το ποσοστό αύξησης των συντάξεων; Που θα φθάσει ο κατώτατος μισθός; Γιατί οι αυξήσεις θα δοθούν την Άνοιξη;

Ωστόσο και οι απαντήσεις επαναλαμβάνονται συνεχώς. Πρέπει να διαμορφωθεί το ύψος του ΑΕΠ και τους πληθωρισμού απαντά για τις συντάξεις. Ενώ για τον κατώτατο μισθό: «και να ήξερα δεν θα σας το έλεγα, οφείλω να σεβαστώ τη διαδικασία»

Στο τρίτο όμως ερώτημα τον πρόλαβε ο ερωτών δημοσιογράφος. «Θα τις δώσετε τον Απρίλη επειδή τότε θα είναι κοντά οι εκλογές», του είπε. Και εξήγησε: Αν δοθούν τον Ιανουάριο ως τον Μάιο θα έχουν ξεχαστεί, ενώ αν δοθούν τον Απρίλιο θα είναι ακόμη «ζεστές»…

«Όλα τα συνδέετε με τις εκλογές», ήταν η απάντηση του υπουργού.

Το υπέρογκο …«πακέτο Τσίπρα»

Ο υπουργός Εργασίας δεν άφησε ασχολίαστο και το λεγόμενο πακέτο Τσίπρα, δηλαδή τις εξαγγελίες του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από το βήμα της ΔΕΘ.

Θέλοντας να χαρακτηρίσει ως υπέρογκες τις παροχές του κ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ σημείωσε πως ανακοίνωσε κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ.  «Ευτυχώς που ‘σταμάτησε’ εκεί, θα μπορούσε να τον είχε φθάσει στα 1.500 ευρώ».

«Το – προηγούμενο πακέτο Τσίπρα – ωχριά μπροστά στις νέες του εξαγγελίες» πρόσθεσε…

Αυτοί οι κλάδοι θα… κλάψουν

Αν ψάχνετε ποιοι κλάδοι θα περάσουν πολύ δύσκολα τους επόμενους μήνες, ρίξτε μια ματιά στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ για τις καταναλωτικές συνήθειες στα χρόνια της ενεργειακής – κι όχι μόνο- κρίσης.

Ηδη οι καταστηματάρχες των συγκεκριμένων κλάδων «κλαίνε με μαύρο δάκρυ» καθώς οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει τις περικοπές σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν χρήματα ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Ή και να τους μένουν λεφτά να πληρώνουν τους αυξημένους λογαριασμούς και το σούπερ μάρκετ.

Τα είδη προσωπικής φροντίδας, τα ρούχα και τα είδη σπιτιού, είναι τα πρώτα που κόβουν οι καταναλωτές, κάτι που φάνηκε άλλωστε και στην περίοδο των θερινών εκπτώσεων.

Στην έρευνα, περισσότεροι από 8 στους 10 (83%) ανέβαλαν τις αγορές τους για προσωπικά αντικείμενα, για ρούχα, πράγματα για το σπίτι. Γενικά δεν προτιμώνται οι αγορές που δεν σχετίζονται με την επιβίωση, αλλά που συνδέονται με την… καλοπέραση.

Με δεδομένο ότι οι πολίτες πιστεύουν ότι η κρίση θα διαρκέσει για καιρό, οχυρώνονται στα οικονομικά τους. Και είναι σίγουρο ότι οι παραπάνω κλάδοι θα περάσουν δύσκολα, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις τροφίμων, από σούπερ μάρκετ μέχρι μπακάλικα της γειτονιάς.

Συμπερασματικά; Αυτόν τον χειμώνα τα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα μαγαζιά με προϊόντα περιποίησης, δηλαδή καλλυντικά κλπ., οι επιχειρήσεις με προϊόντα για το σπίτι… θα κλαίνε.

«Ξεγύμνωμα» από το βήμα του ΟΗΕ

Σημαντικό είναι το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, καθώς κάποιες συναντήσεις μπορεί να κρίνουν πολλά για τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην οποία θα μιλήσει και ο ίδιος το μεσημέρι της Παρασκευής.

Προηγουμένως, όμως, θα βρεθεί στη δεξίωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απουσία του Τούρκου προέδρου, Τ. Ερντογάν. Θα είναι μια καλή ευκαιρία, ακόμη και μια μικρή συνομιλία με τον Πλανητάρχη, στα «πηγαδάκια» που θα στηθούν.

Στην ομιλία του στον ΟΗΕ επικεντρώνεται, πάντως, η προσοχή του ίδιου και των συνεργατών του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει σαφή αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και στο γεγονός ότι η Αγκυρα απειλεί καθημερινά με πόλεμο μια άλλη χώρα.

Και θα εντάξει την τουρκική στάση στο ευρύτερο πλαίσιο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Δύση, με Ρωσία και Κίνα.

Ειδικά μετά την άθλια επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα για το προσφυγικό, ο Μητσοτάκης, λένε οι πληροφορίες, θα είναι εξαιρετικά επιθετικός κατά του τούρκου προέδρου.

Την Παρασκευή το πρωί θα συμμετάσχει σε κλειστό πρωινό με μέλη του Council on Foreign Relations και λέγεται ότι θα είναι πιο συγκεκριμένος ως προς τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Πάντως, ένα είναι σίγουρο. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών και δεν υπάρχει πλέον κανένας δίαυλος επικοινωνίας και συνεννόησης.

 Τερατογενέσεις και ο μπαλαντέρ «Ελληνική Λύση»

Η λέξη «τερατογένεση» κυριάρχησε στη φετινή ΔΕΘ και την είπε ο πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Γιάνη Βαρουφάκη.

Όμως, τερατογενέσεις έχουμε δει πολλές κατά καιρούς, με κυριότερη βεβαίως τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ το 2015.

Ολοι όσοι προχωρούν σε ετερόκλητες συμμαχίες, στα όρια της… πολιτικής ανωμαλίας, δικαιολογούν την πράξη τους λέγοντας «δεν πρέπει να μείνει η χώρα ακυβέρνητη», «πρέπει να σωθεί η Ελλάδα» κ.λπ.

Μια τερατογένεση θα ήταν άλλωστε και ενδεχόμενη κυβερνητική σύμπραξη της ΝΔ με την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου. Και ήδη πολλές… κεντροαριστερές φωνές αρχίζουν να… χρεώνουν στην κυβέρνηση τέτοια σενάρια.

Καθόλου τυχαίες δεν ήταν, λοιπόν, οι παρεμβάσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και του Γ. Οικονόμου για το θέμα. Ο μεν πρώτος είπε: «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο λόγος που δεν  μπορεί να γίνει συγκυβέρνηση ΝΔ –Βελόπουλου είναι γιατί στα μείζονα διαφωνούμε. Δεν μπορεί να γίνει, είναι αδύνατον είναι σαν να βάζει σε video Beta, VHS».

Ο δεύτερος τόνισε τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις των δύο κομμάτων λέγοντας δηκτικά: ««Δεν μπορείς να κυβερνήσεις με κάποιον όταν εμείς κοιτάμε στη Δύση και αυτός στην Ανατολή».

Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση σπεύδουν να καθησυχάσουν τους κεντρώους ψηφοφόρους της ΝΔ που ακούνε Βελόπουλο και αλλάζουν… χώρα. Δεν είναι ώρα, λένε στη ΝΔ, να χάσουμε το κέντρο που με τόσο κόπο κερδίσαμε για χάρη των πωλητών των επιστολών του Ιησού ή εκείνων που ήταν ψεκασμένοι στην πανδημία.

Ωραία όλα αυτά, όμως, μετά την κάλπη τι θα συμβεί; Μπορεί όχι συνεργασία των δύο κομμάτων. Αραγε θα μπορούσε να υπάρξει ένα «δεξιό προσκλητήριο» σε βουλευτές για να αλλάξουν κόμμα; Ποιος ξέρει;

Απάτες μέσω τραπεζικών συναλλαγών

Σε μεγάλη ταλαιπωρία υπόκεινται οι πολίτες, εξαιτίας των απατών που λαμβάνουν χώρα σε τραπεζικές συναλλαγές

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, στην οποία αναφέρεται ότι μεγάλος αριθμός αναφορών που δέχθηκε η Αρχή το 2021 σχετίζονταν με την πραγματοποίηση μη εγκεκριμένων/παράνομων ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών. Πρόκειται για περιστατικά, όπου οι καταναλωτές απαντούν ανυποψίαστα σε παραπλανητικά sms ή emails και προβαίνουν σε αποκάλυψη των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στις υπηρεσίες e-banking ή στοιχείων των χρεωστικών-πιστωτικών τους καρτών, με αποτέλεσμα να παρέχεται ανεμπόδιστη πρόσβαση σε άγνωστα τρίτα πρόσωπα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, από τους οποίους εν συνεχεία μεταφέρονται ιδιαίτερα υψηλά χρηματικά ποσά, κυρίως προς τράπεζες του εξωτερικού.

Η διατραπεζική αναζήτηση των ποσών αυτών μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, ενώ η επιστροφή τους στους εξαπατηθέντες καταναλωτές είναι σχεδόν αβέβαιη, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων το σύνολο των χρημάτων έχει άμεσα αναληφθεί από τον δικαιούχο του λογαριασμού, στον οποίο μεταφέρθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απάτες στον τομέα των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών δεν δείχνουν να μειώνονται, ενώ πλέον λαμβάνουν και νέες μορφές, όπως ενδεικτικά προσέγγιση των υποψήφιων θυμάτων μέσω αγγελιών που τα ίδια έχουν αναρτήσει.

 «Χρυσό» ακίνητο πούλησε η Biamax

Πολλά ακούγονται στην αγορά για την πώληση ενός από τα σημαντικότερα κομμάτια γης στον Ασπρόπυργο. Εκεί όπου επικρατεί χαμός σχετικά με τη ζήτηση κατάλληλων οικοπέδων προκειμένου να αναπτυχθούν χώροι logistics.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έκλεισε συμφωνία για την πώληση από την οικογένεια Φωστηρόπουλου της Biamax, ακινήτου άνω των 155 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο.

Βρίσκεται βόρεια του Διαμετακομιστικού Κέντρου του ΟΣΕ και δυτικά της εξόδου Ε4 της Αττικής οδού. Είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτεμάχιο και βρίσκεται εντός της ζώνης Α (αγροτική ζώνη της ΖΟΕ Ασπροπύργου).

Λεπτομέρειες για το deal δεν υπάρχουν, ούτε ποσά, ούτε το όνομα του αγοραστή, αν και στην περιοχή κάνουν λόγο για γνωστό κατασκευαστή που θα φτιάξει ο ίδιος αποθήκες.

Και για όσους δεν θυμάστε τη Biamax η στήλη σας λέει ότι η Βιομηχανία Αμαξωμάτων ήταν η πρώτη εταιρεία που έφτιαξε ολοκληρωμένα λεωφορεία στην Ελλάδα. Η οικογένεια Φωστηρόπουλου ξεκίνησε από τον Πόντο, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, και από το 1930 άρχισε να δραστηριοποιείται στην εισαγωγή αυτοκινήτων Mercedes-Benz. Η εταιρεία κατέρρευσε αλλά έχει σημαντική ακίνητη περιουσία όπως τρία μεγάλα εμπορικά-βιομηχανικά κτίρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τρεις εκτάσεις σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Κιάτο κλ.π.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories