Χωρίς σημαντικές μεταβολές, παρά με μικρές διακυμάνσεις που δεν ανατρέπουν την εκτίναξη που σημειώθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και χθες Τρίτη, η οποία οδήγησε το Brent πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό πάνω από τα 86 δολάρια, κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές σε στάση αναμονής για τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ που συνεδριάζει σήμερα με θέμα τη μείωση της παραγωγής.

Τα φώτα στον ΟΠΕΚ+

Η αγορά κρατάει το βλέμμα προσηλωμένο στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ που θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη, με θέμα τη μείωση της παραγωγής.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγή προσκείμενη στο καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, την οποία επικαλείται το Reuters, το αρχικό σενάριο για μείωση κατά 500.000 – 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα φαίνεται να βρίσκεται πολύ πίσω από τους σχεδιασμούς που τελικά θα μπουν στο τραπέζι, που οδηγούν σε μείωση έως και 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη περικοπή στην παραγωγή πετρελαίου από τότε που Μια περικοπή αυτού του μεγέθους θα ήταν η μεγαλύτερη από τον ΟΠΕΚ+ από το 2020.

«Όχι» ΗΠΑ σε μεγάλες περικοπές

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ πιέζουν τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να μην προχωρήσουν σε μεγάλες περικοπές, σύμφωνα με άλλη πηγή, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει μια περαιτέρω άνοδο της τιμής της βενζίνης.

Ο πραγματικός αντίκτυπος στην προσφορά από έναν χαμηλότερο στόχο παραγωγής θα ήταν περιορισμένος, καθώς αρκετές χώρες του ΟΠΕΚ+ αντλούν ήδη πολύ χαμηλότερες από τις υπάρχουσες ποσοστώσεις τους. Τον Αύγουστο, ο OPEC+ έχασε τον στόχο παραγωγής του κατά 3,58 εκατομμύρια bpd.

Ωστόσο, μια συμφωνία για μεγάλες περικοπές «θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο όμιλος είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει την αγορά», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Research, προσθέτοντας ότι «θα σύσφιγγε σημαντικά την αγορά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές