Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες που άγγιξαν το 2%, καθώς αναζωπυρώνονται οι φόβοι για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας και έξαρση της πανδημίας στην Κίνα, δημιουργώντας ανησυχία για την παγκόσμια ζήτηση.

Η τιμή του αργού Brent υποχώρησε κατά 1,65 δολάρια ή 1,7% στα 94,56 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σημείωσε πτώση κατά 1,71 δολάρια ή 1,9% στα 89,41 δολάρια.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Οι 8 μεγάλοι κίνδυνοι

Τα σύννεφα της ύφεσης

Η τιμή του μαύρου χρυσού είχε εκτιναχτεί στα 147 δολάρια το βαρέλι  μέσα στο 2022, όταν ήταν διάχυτη η ανησυχία για την προσφορά του μαύρου χρυσού μετά την εισοβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην πορεία όμως τα σύννεφα της ύφεσης που πυκνώνουν πάνω από την παγκόσμια οικονομία ασκούν πίεση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς η ανησυχία αφορά  τη ζήτηση πλέον. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε η απόφαση του ΟΠΕΚ+  να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως και να βάλει φρένο στην μείωση των τιμών του πετρελαίου. Κίνηση όμως που είχε πρόσκαιρα αποτελέσματα.

Μόλις σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη νέα έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές  προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί σε μόλις 3,2% σε παγκόσμιο επίπεδο φέτος και σε 2,7% το 2023, πρόβλεψη που είναι η χαμηλότερη από το 2001 και μετά, αν δεν υπολογιστεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η πανδημία, ενώ επισημαίνει 8 μεγάλους κινδύνους που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Τέλος η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα, μαζί με την ενίσχυση του δολαριού στις διεθνείς αγορές, η οποία καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό σε αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα, επιφέρουν πλήγμα στη παγκόσμια ζήτηση για το μαύρο χρυσό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές