«Ο στόχος του χτυπήματος έχει επιτευχθεί. Όλες οι καθορισμένες εγκαταστάσεις χτυπήθηκαν». Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την «επιτυχία» της επιχείρησης καταστροφής βασικών ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, που ξεκίνησε μετά την επίθεση – πιθανώς από δυνάμεις του Κιέβου – στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία.

Η Μόσχα δήλωσε σήμερα επισήμως ότι συνέχισε να πραγματοποιεί αεροπορικά χτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς σε ενεργειακές και στρατιωτικές υποδομές της γειτονικής της χώρας.

«Εγκλήματα πολέμου»

Από την πλευρά του Κιέβου, ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα τη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου με το να στοχοθετεί σκοπίμως ενεργειακές υποδομές για να δημιουργήσει «αφόρητες συνθήκες για τους αμάχους».

«Οι βασικοί στόχοι ρωσικών χτυπημάτων είναι ενεργειακές εγκαταστάσεις. Χτύπησαν πολλές χθες και χτύπησαν τις ίδιες και νέες σήμερα. Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου που έχουν σχεδιαστεί εκ των προτέρων και έχουν στόχο να δημιουργήσουν αφόρητες συνθήκες για τους αμάχους — η σκόπιμη στρατηγική της Ρωσίας εδώ και μήνες», έγραψε ο ίδιος σε ανάρτηση στο Twitter.

Λαβρόφ: «Είμαστε ανοιχτή σε συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν»

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει σοβαρή πρόταση για διαπραγματεύσεις.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να μιλήσει με τις ΗΠΑ ή την Τουρκία για τους τρόπους τερματισμού του πολέμου και πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι έχουν πει ότι οι ΗΠΑ είναι ανοικτές σε συνομιλίες, αλλά η Ρωσία τις έχει αρνηθεί. «Αυτό είναι ψέμα. Δεν έχουμε δεχτεί σοβαρές προτάσεις για επαφή».

G-20 και Τουρκία

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι δεν θα απέρριπτε πρόταση για συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G-20) στα μέσα του Νοεμβρίου στην  Ινδονησία και ότι θα εξετάσει την πρόταση αν την δεχθεί. «Εχουμε επανειλημμένα πει ότι δεν αρνούμαστε ποτέ συναντήσεις. Αν υπάρξει πρόταση, τότε θα την εξετάσουμε».

Σχολιάζοντας την πιθανότητα η Τουρκία να φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να ακούσει οποιαδήποτε πρόταση, αλλά δεν μπορεί να πει εκ των προτέρων ότι αυτή θα έχει αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα έχει την ευκαιρία να διατυπώσει προτάσεις προς τον Πούτιν όταν θα συναντηθούν αύριο στην Αστάνα του Καζακστάν.

Οι δηλώσεις του έρχονται έπειτα από την ουκρανική αντεπίθεση που ξεκίνησε στις αρχές του Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα οι ρωσικές δυνάμεις να υποστούν σειρά από ήττες που ανέτρεψαν τα δεδομένα επί του πεδίου των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής