Μετά από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και συνεχών αλλαγών προσήμων, τελικά οι ευρωαγορές κατάφεραν να κλείσουν σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως να μπορούν να επιβεβαιώσουν την τάση τους, όσο μάλιστα οι εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,25%, με τον κλάδου της τεχνολογίας να κερδίζει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,27% στις 6.943 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,20% στις 12.767 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,76% στις 6.086 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Παραίτηση Τρας: «Απαραίτητο βήμα» για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της βρετανικής οικονομίας

Με το βλέμμα στο Λονδίνο

Η πολιτική αβεβαιότητα συνεχίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρώην, πλέον, πρωθυπουργός Liz Truss έκλεισε τη βραχύβια θητεία της μόλις ένα 24ωρο αφού δήλωσε ότι είναι «μαχήτρια και όχι παραιτηθείσα». Η παραίτηση της, η οποία και έφερε άνοδο 1% στη στερλίνα, σηματοδοτεί το τέλος μιας «αρκετά άθλιας» κυβερνητικής περιόδου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BRI Wealth Management, o Nταν Μπόρντμαν -Γουέστον. «Η χώρα και οι αγορές χρειάζονται βεβαιότητα, σταθερότητα και εμπιστοσύνη σε αυτούς τους εξαιρετικά αβέβαιους καιρούς», συνέχισε.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η ολλανδική εταιρεία ημιαγωγών Besi σημείωσε άνοδο 13% παρά την ανακοίνωση χαμηλότερων καθαρών κερδών για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους και την προειδοποίηση για “νέα ύφεση του κλάδου”. Στον αντίποδα, η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ericsson υποχώρησε κατά 15% μετά την ανακοίνωση χαμηλότερων κερδών. Η Nokia υποχώρησε κατά 7% αφού επίσης δεν κατάφερε να επιτύχει τις προβλέψεις για τα κέρδη της.

Την ίδια ώρα, οι φόβοι για ύφεση επηρεάζουν κυρίως την αγορά ομολόγων, αλλά και το τυπικό «εγχειρίδιο» της κάλυψης των θέσεων είναι “ξεπερασμένο”, διαπιστώνει η BlackRock. «Σε αυτό το περιβάλλον, οι κερδοσκόποι των ομολόγων επιστρέφουν και προαναγγέλλουν την επιστροφή του term premium», αναφέρει η BlackRock, προσθέτοντας ότι είναι underweight στα κρατικά ομόλογα. Σε αυτό το πλαίσιο, η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας αυξήθηκε σε νέα υψηλά, φθάνοντας σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τον Ιούλιο του 2011.

Τα μάκρο νέα

Στα μάκρο της ημέρας, οι γερμανικές τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 2,3% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, περισσότερο από το αναμενόμενο 1,5%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 45,8%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 44,7%, σύμφωνα με το Reuters. Αυτό ενισχύει τις ανησυχίες ότι τα ευρύτερα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο τέλος «μίλησαν» οι αγοραστές

Την έκπληξη έκανε το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, καθώς παρά το νωθρό ξεκίνημα και τις πιέσεις σε αρκετούς τίτλους, κατάφερε στο τέλος να κλείσει και πάλι πάνω από τις 850 μονάδες, δίνοντας το μήνυμα της συνέχισης της αντίδρασης.

Ο γενικός σήμερα σημείωσε κέρδη 0,78% στις 854,80 μονάδες, με τον τζίρο όμως να είναι μόλις στα 46,4 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές