Ελεγκτικό σαφάρι για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων, απάτες στο ΦΠΑ, παράνομων επιστροφών φόρου, μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και κυκλωμάτων έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων ετοιμάζει για το 2023 η ΑΑΔΕ αξιοποιώντας νέα ηλεκτρονικά εργαλεία και τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των φορολογικών εισπράξεων, η  ΑΑΔΕ άρχισε να δίνει οδηγίες και να θέτει στόχους στο φοροελεγκτικό μηχανισμό για το επόμενο έτος.

Ήδη, οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) έλαβαν εντολή να διενεργήσουν το 2023 τουλάχιστον 15.500 στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους, καθώς και τουλάχιστον 900 ελέγχους-έρευνες φοροδιαφυγής.

Διαβάστε επίσης: «Ράλι» φορολογικών εσόδων στον προϋπολογισμό

Στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογικών υποθέσεων:

–       Υποθέσεις με επιστροφές φόρων

–       Υποθέσεις που αφορούν έλεγχο βάσει δείγματος όπως ενδεικτικά δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος χωρίς έλεγχο.

–       Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.

–       Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε εισαγγελικής ή δικαστικής αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΔΕ.

–       Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, συνεκτιμώντας αιτιολογημένα στο ΟΠΣ Elenxis.

–       Υποθέσεις που αφορούν εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.

–       Υποθέσεις που αφορούν πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.

–       Υποθέσεις που αφορούν διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) και υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.

–       Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος.

Διαβάστε επίσης: Παράταση προθεσμίας διαβίβασης δεδομένων σε περίπτωση αποκλίσεων

Οι 900 ειδικές έρευνες φοροδιαφυγής

Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα επικεντρωθεί στην έρευνα 900 υποθέσεις φοροδιαφυγής. Στις υποθέσεις αυτές περιλαμβάνονται:

–        170 που αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών

–         100 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων

–         50 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου και

–        580 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων κ.λπ.

Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κύρωση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που  αποτελεί κωδικοποίηση των υφιστάμενων διατάξεων, που διέπουν τη διαδικασία προσδιορισμού (βεβαίωσης) και είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου, καθώς και των κυρώσεων για τη μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον ΚΦΔ  οι υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα επιλέγονται με απόφαση του Διοικητή με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης ή, εξαιρετικά με βάση άλλα κριτήρια, τα οποία καθορίζονται από τον Διοικητή και δεν δημοσιοποιούνται. Ορίζεται επίσης ότι το ποσοστό των πλήρων και μερικών ελέγχων για φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις που αφορούν στην τελευταία πενταετία δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσοστού 70% του συνόλου πλήρων και μερικών ελέγχων, αντίστοιχα των κατά προτεραιότητα ελεγχόμενων υποθέσεων. Ένα μεγάλο μέρος των ελέγχων αφορούν τα τελευταία 3 έτη για τα οποία έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ενώ οι έλεγχοι μπορούν να επεκτείνονται στα δύο προηγούμενα, πέραν της τελευταίας τριετίας, φορολογικά έτη ή χρήσεις με βάση κριτήρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax