Για τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που διαθέτει το ελληνικό χρηματιστήριο μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ελληνικό Χρηματιστήριο – Παράγωγα προϊόντα και δανεισμός», περιγράφοντας παράλληλα τα βήματα που σχεδιάζει να ακολουθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Χαρακτηριστικά ο κ. Κοντόπουλος είπε ότι υπάρχουν ισχυρά περιθώρια ανόδου του ΧΑ, τονίζοντας μάλιστα ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αντιστοιχεί στο 27% του ΑΕΠ της χώρας όταν στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές ανέρχεται για τη χρονιά που διανύουμε στο 78,6%. Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο είναι να επιστρέψει μέσα στην επόμενη διετία εκεί, στις ώριμες αγορές.

«Έχει έρθει η ώρα να επενδύσουμε χρόνο και ενέργεια, ώστε να επιλύσουμε τα ζητήματα που μας πονούν και να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που βρίσκεται μπροστά μας» σχολίασε,  κάνοντας ειδική μνεία στην ανάγκη ανάδειξης της αγοράς παραγώγων, η οποία μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Διαβάστε επίσης – ΧΑ: Oι στόχοι του νέου διευθύνοντος συμβούλου Γιάννου Κοντόπουλου

Οι πέντε άξονες

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ, ανέπτυξε τους πέντε άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η στρατηγική:

  1. Τόνωση της συναλλαγματικής δραστηριότητας, δηλαδή του ημερήσιου τζίρου
  2. Αύξηση των εσόδων από ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες και αναζήτηση νέων υπηρεσιών
  3. Αξιοποίηση και βελτίωση της διεθνούς δραστηριότητας
  4. Ενίσχυση του λειτουργικού μοντέλου
  5. Στοχευμένη καινοτομία, η οποία θα βασίζεται στον ψηφιακό πυλώνα

Ο φαύλος κύκλος

Ο κ. Κοντόπουλος μίλησε για τον φαύλο κύκλο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ περιορισμένης ρευστότητας και λίγων εισαγωγών νέων εταιρειών, σημειώνοντας πως σήμερα υπάρχει ελλιπής εκπροσώπηση εισηγμένων από σημαντικούς κλάδους της οικονομίας. Τόνισε μάλιστα, ότι αν υπάρξει το «κατάλληλο προϊόν», τότε το επενδυτικό κοινό θα ανταποκριθεί.

Αναφέρθηκε και στην επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας, και πώς η λήψη της μπορεί να βοηθήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, τονίζοντας ιδιαίτερα την καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών αλλά και την υπεραπόδοση του Γενικού Δείκτη έναντι των άλλων χρηματιστηρίων.

Επίσης, μίλησε για τους χαμηλότερους δείκτες καταθέσεων προς χορηγήσεις στην Ευρώπη και συνολικής χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως υπάρχουν σημαντικοί πόροι που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ελληνικών χρημάτων τοποθετείται σήμερα σε περιουσιακά στοιχεία του εξωτερικού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες