Οι αγοραστές διατήρησαν τελικά το μικρό, αλλά αισθητό, προβάδισμά τους σήμερα, με το ελληνικό χρηματιστήριο τελικά να κλείνει με μικρά κέρδη, τα οποία συνέβαλαν στο να διατηρηθεί στη ζώνη των 900 μονάδων. Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,28% στις 900,30 μονάδες, με τον τζίρο στα 51 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις κατοχύρωσης κερδών

Μετά από έξι εβδομάδες ανόδου, είναι λογικό το ΧΑ να δέχεται κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, οι οποίες σήμερα ήταν ελεγχόμενες, καθώς στο τέλος ανατράπηκαν από μικρές αγοραστικές κινήσεις. Η επαφή με το ορόσημο των 900 μονάδων δεν χάθηκε, ωστόσο οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι κρίσιμες, καθώς το εν λόγω επίπεδο εκτός του ότι συνιστά το σημείο καμπής για την απόδοση της χρονιάς για το γενικό δείκτη έχει τους ταλαντωτές βραχυπρόθεσμα σε υπερτιμημένες ζώνες, γεγονός που ενεργοποιεί αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών σε όλο σχεδόν το φάσμα της κεφαλαιοποίησης.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Μικτά πρόσημα

Έτσι ο κίνδυνος μιας διόρθωσης είναι μεγάλος, την ώρα που απομένουν δύο εβδομάδες για το κλείσιμο βιβλίων των ξένων. Εάν όμως ο γενικός δείκτης καταφέρει να κατοχυρώσει τις 900 – 905 μονάδες, τεχνικά θα ενεργοποιήσει νέο σχηματισμό που μπορεί να δώσει συνέχιση της ανοδικής κίνησης προς τις 950-960 μονάδες.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι το ΧΑ θα πρέπει να περάσει βραχυπρόθεσμα μια περίοδο διορθωτικών κινήσεων και βελτίωσης της ρευστότητας, καθώς και μόνο η πορεία σε θετικά εδάφη για το 2022 το επαναφέρει στα επενδυτικά ραντάρ ακόμη και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο ΓΔ μπήκε σε θετικό έδαφος από την 1 Ιανουαρίου (+0,50%), ο μόνος παγκοσμίως, με τους μεγάλους της Wall Street να καταγράφουν απώλειες από -28% (nasdaq100) έως -7% (Dow Jones 30).

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, Πειραιώς και ΔΕΗ ξεχώρισαν με το +3,43% και το +3,01% που κατέγραψαν αντίστοιχα, ενώ Motor Oil, , Alpha Bank, Titan και Βιοχάλκο έκλεισαν με σημαντικά κέρδη. Ανοδικά έκλεισαν και οι ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, ΕΛΧΑ και ΟΛΠ, ενώ στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Aegean, Quest, Λάμδα και Ελλάκτωρ. Η Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε κατά 2,23% και η Coca Cola κατά 1,66%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες