Δύο πύραυλοι έπληξαν χωριό της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία το βράδυ της Τρίτης, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Δεν κατέστη άμεσα σαφές αν πρόκειται για ρωσικούς πυραύλους που στόχευαν τα ουκρανικά εδάφη, καθώς σήμερα σημειώθηκαν πλήγματα μέχρι και στην πόλη Λβιβ που απέχει 70 χιλιόμετρα από την Πολωνία, ή για «αδέσποτους» πυραύλους της ουκρανικής αεράμυνας.

Η αντίδραση της Μόσχας

«Πρόκληση» χαρακτήρισε τους πολωνικούς ισχυρισμούς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξαν πλήγματα ρωσικών όπλων κοντά στα ουκρανοπολωνικά σύνορα.

Διαβάστε επίσης: Μόσχα: Δεν υπήρξαν ρωσικά πλήγματα κοντά στα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας

«Οι δηλώσεις των πολωνικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχων σχετικά με την υποτιθέμενη προσγείωση “ρωσικών” πυραύλων κοντά στο χωριό Przewodów αποτελούν σκόπιμη πρόκληση για την κλιμάκωση της κατάστασης. Κανένας στόχος κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έχει πληγεί από ρωσικά όπλα», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Πρόσθεσε δε ότι οι εικόνες των συντριμμιών που δημοσίευσαν τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης από τον τόπο του συμβάντος δεν είχαν καμία σχέση με τα ρωσικά όπλα.

Τι λένε στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Associated Press, ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφερε ότι επρόκειτο για ρωσικούς πυραύλους που πέρασαν στην Πολωνία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Εάν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το πρώτο πλήγμα σε κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, αποτελώντας κίνδυνο απότομης κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Πάντως, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι «δεν έχουμε αυτή τη στιγμή πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν» ότι επρόκειτο για ρωσικούς πυραύλους.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει» ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία

«Είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές στον Τύπο που ισχυρίζονται ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία εντός της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν αυτές τις αναφορές και το εξετάζουμε περαιτέρω», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ.

Αργότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι πληροφορίες για ρωσικό πλήγμα στην Πολωνία είναι «απίστευτα ανησυχητικές», προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται για να καθορίσει τι συνέβη και να λάβει τα κατάλληλα επόμενα βήματα.

ΝΑΤΟ και ΕΕ

Αργά το βράδυ της Τρίτης, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Συμμαχία εξετάζει τις αναφορές για την έκρηξη στην ανατολική Πολωνίοα.

«Εξετάζουμε αυτές τις αναφορές και συντονιζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας Πολωνία», δήλωσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό της Πολωνίας, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε tweet του.

«Βρίσκομαι σε επαφή με τις πολωνικές αρχές, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλους συμμάχους», έγραψε.

Τι υποστηρίζουν οι Πολωνοί

Οι πρώτες πληροφορίες από πολωνικές πηγές, οι οποίες πάντως δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν από ανεξάρτητες πηγές, κάνουν λόγο για «αδέσποτους» ρωσικούς πυραύλους που ενδέχεται να έπληξαν τον οικισμό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Πολωνοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα αίτια της έκρηξης είναι μέχρι στιγμής άγνωστα. Όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής του Συμβουλίου Υπουργών για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ζελένσκι: Η Ρωσία έπληξε την Πολωνία – «Πρέπει να δράσουμε»

«Σημαντική κλιμάκωση» της σύγκρουσης χαρακτήρισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι το πλήγμα σε χωριό της Πολωνίας, που σύμφωνα με αξιωματούχους της Βαρσοβίας και πολωνικά ΜΜΕ προκλήθηκε από ρωσικούς πυραύλους.

Ο Ζελένσκι εμφανίστηκε βέβαιος ότι «ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν την Πολωνία», χωρίς πάντως να παρουσιάσει κάποιες αποδείξεις.

Οι χώρες της Βαλτικής

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λετονίας, Άρτις Πάμπρικς, σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε:

«Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους οι οποίοι στοχεύουν όχι μόνο Ουκρανούς πολίτες αλλά προσγειώθηκαν και σε έδαφος του ΝΑΤΟ στην Πολωνία», έγραψε. “Η Λετονία στέκεται πλήρως στο πλευρό των Πολωνών φίλων και καταδικάζει αυτό το έγκλημα.»

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας δήλωσε ότι η χώρα του στέκεται αλληλέγγυα στην Πολωνία. «Πρέπει να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του νατοϊκού εδάφους», είπε.

Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία

«Αν η Πολωνία επιβεβαιώσει ότι (ρωσικοί) πύραυλοι χτύπησαν και το έδαφός της, θα πρόκειται για περαιτέρω κλιμάκωση από τη Ρωσία», δήλωσε η πρωθυπουργός της Τσεχίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν συγκάλεσε το συμβούλιο εθνικής άμυνας

Ανήσυχος για τις εκρήξεις στην Πολωνία δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, δηλώνοντας ότι «θα συμβουλευτούμε τους συμμάχους για την κατάσταση».

Το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

Ενώ μια άμεση επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 5 -που αποτελεί δέσμευση συλλογικής άμυνας για όλους τους συμμάχους- δεν είναι σαφές αν ένα τυχαίο χτύπημα, όπως αδέσποτα πυρά, θα οδηγούσαν στη λήψη τέτοιας απόφασης.

Το άρθρο 5 υπαγορεύει ότι εάν ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ πέσει θύμα ένοπλης επίθεσης, όλα τα άλλα μέλη θα θεωρήσουν ότι πρόκειται για πράξη βίας κατά ολόκληρης της συμμαχίας και θα προβούν σε ενέργειες που θα κρίνουν απαραίτητες για να βοηθήσουν τον σύμμαχο.

Ενδεχόμενη ενεργοποίηση του άρθρου 5 και εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρωσία, θα σήμαινε ουσιαστικά την έναρξη ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Μολδαβία πλήττεται από μαζικές διακοπές ρεύματος

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ώρες και η Μολδαβία επλήγη από μαζικές διακοπές ρεύματος μετά από ρωσικά χτυπήματα σε εγκαταστάσεις ενέργειας και κοινής ωφέλειας στην Ουκρανία.

Το περιστατικό έρχεται δύο εβδομάδες αφότου συντρίμμια από ρωσικό πύραυλο που αναχαιτίστηκε από την ουκρανική αεράμυνα έπεσαν στο χωριό Naslavcea στη βόρεια Μολδαβία. Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Σημειώνεται πως, στα μέσα Οκτωβρίου, τρεις πύραυλοι κρουζ που εκτοξεύθηκαν από ρωσικά πλοία προς την Ουκρανία διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας, οδηγώντας τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Μολδαβίας να καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή στη χώρα για εξηγήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων