Τους «γραφειοκράτες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις οικονομικές ελίτ θα πρέπει να αντιμετωπίσει η πρωθυπουργός της Ιταλίας, κάτι που στην πράξη αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο.
 Τα πράγματα ξεκίνησαν άσχημα μετά τη νίκη της στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου. Η Μελόνι θα μπορούσε να διορίσει ως υπουργό Οικονομικών κάποιον τεχνοκράτη για να καθησυχάσει τις αγορές και τους Ευρωπαίους εταίρους της Ιταλίας.  Αντιθέτως, η νέα πρωθυπουργός κατέληξε να επιλέξει τον Τζιανκάρλο Τζορτζέτι του συγκυβερνώντος κόμματος Λέγκα του Βορρά.

‘Οχι στους εκλεκτούς των Βρυξελλών

Οι κύκλοι των Βρυξελλών διέρρευσαν ότι θα ήταν ικανοποιημένοι με κάποιον τεχνοκράτη με μεγάλη εμπειρία όπως ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή ο Ντανιέλε Φράνκο, απερχόμενος υπουργός οικονομικών και πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Ιταλίας.
Η Μελόνι, έχει αναφερθεί συχνά κατά της εξάρτησης της Ιταλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση των οικονομικών της προβλημάτων και επικρίνει συνεχώς τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ και των «γραφειοκρατών» των Βρυξελλών.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος της Ευρώπης και να διασφαλίσει  δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατώντας όμως μία «εχθρική» στάση το μόνο που θα μπορούσε να καταφέρει είναι να «αγριέψει» τις αγορές.

Εναντίον των μεταρρυθμίσεων

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της, η Μελόνι είχε ζητήσει από τον Μάριο Ντράγκι να παγώσει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των κρατικών ιταλικών αερογραμμών.
 Τώρα ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.  Τίποτα όμως δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο καθώς η Μελόνι δεν φαίνεται να συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της ITA που θα βοηθούσε στην οικονομική της εξυγίανση.
Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση της Μελόνι θα ψηφίσει τις επόμενες ημέρες υπέρ ενός πακέτου ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2023. Στον αντίποδα, είναι αναγκασμένη να αναβάλλει ορισμένες από τις πιο πλουσιοπάροχες προεκλογικές υποσχέσεις της γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει εκτροχιασμός του ελλείμματος με τις συνέπειες να είναι καταστροφικές για την ιταλική οικονομία.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή