Θυέλλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Ιταλία το ενδεχόμενο επιλογής του πρώην υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Λουίτζι Ντι Μάϊο ως ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στις χώρες του Περσικού Κόλπου.

Το κόμμα που είχε δημιουργήσει ο Ντι Μάϊο (μετά την αποχώρησή του και τη διάσπαση των Πέντε Αστέρων) στις φετινές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου έλαβε μόλις το 0,7% των ψήφων και ο ίδιος δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Ανοιξε ο δρόμος για ένταξη Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Κροατίας στην ζώνη Σένγκεν

«Ανταμοιβή» για την διάσπαση των Πέντε Αστέρων

Στην συνέχεια αποφάσισε να κλείσει τις σελίδες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από εκατοντάδες επικριτικά σχόλια χρηστών οι οποίοι τον συμβούλευσαν να πάρει επιτέλους ένα πτυχίο και να απευθυνθεί στα κέντρα ευρέσεως εργασίας, κατηγορώντας εμμέσως αυτόν και την προηγούμενη κυβέρνηση για την υψηλή ανεργία στην Ιταλία. Η εφημερίδα Il Giornale, του ομίλου Μπερλουσκόνι, γράφει ότι αν αυτή η θέση ανατεθεί τελικά στον Ντι Μάϊο, θα είναι ανταμοιβή για το γεγονός ότι διέσπασε τα Πέντε Αστέρια.

Διαβάστε επίσης: Ζωοτροφές: «Κόλλησε» στο 77% η αυτάρκεια της ΕΕ – Τι προβλέπει η Κομισιόν

Εξαιρετικές σχέσεις με τον Μπορέλ

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι οι συνυποψήφιοί του για τη θέση-ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Κύπριος πρώην υπουργός εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Σλοβάκος πρώην απεσταλμένος στην Λιβύη, Γιάν Κούμπις – είναι πολιτικοί με μεγάλη εμπειρία και ότι η τυχόν υπερίσχυση του Ντι Μάϊο θα οφείλεται μόνο στις καλές  προσωπικές σχέσεις με τον Ζοζέ Μπορέλ, ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.

«Δύσκολα θα οφείλεται στα τυπικά του προσόντα, από τη στιγμή που πριν φορέσει γραβάτα και μπει στη Βουλή, ο Ντι Μάιο δεν είχε ποτέ μια πραγματική επαγγελματική ιδιότητα», τονίζει η εφημερίδα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Σε περίπτωση ανάληψης της θέσης, ο Ντι Μάϊο θα πρέπει να διαπραγματευθεί την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και πολλοί διερωτώνται ποιες είναι οι γνώσεις του επί του αντικειμένου»,αναφέρει η Il Giornale.

Η εφημερίδα La Repubblica έγραψε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του Μάριο Ντράγκι για την ανάληψη αυτής της θέσης.

Καταλληλότερος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Σύμφωνα με Ιταλούς αναλυτές, ο πιο πεπειραμένος και κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση του απεσταλμένου της ΕΕ στον Κόλπο είναι ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με ιταλούς αναλυτές.

«Ο Σαλβίνι γνωρίζει και εκτιμά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο», ανέφεραν πηγές προσκείμενες στον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι μιλώντας στην Rai τόνισε ότι ο Λουίτζι Ντι Μάϊο δεν είναι ο υποψήφιος της ιταλικής κυβέρνησης για τη θέση του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στον Περσικό Κόλπο.

Τις επόμενες ημέρες ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα προχωρήσει στην τελική επιλογή για τη συγκεκριμένη θέση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα